Briljantni performer Avdić rasturio zabočku Zelenu dvoranu

Legendarni underground glazbenik, pisac i glumac, Damir Avdić (aka Graha, Diplomatz, Bosanski psiho) u zabočkoj Zelenoj dvorani (Green Room) u subotu, 1. listopada 2011. promovirao je upravo za Algoritam objavljenu zbirku pjesama „Kuda sestro?“ te nakon nje održao jednosatni koncert.

Damir Avdić u zabočkoj Zelenoj dvorani (Foto: Darko Ciglenečki)

„Kuda sestro“ prva mu je zbirka pjesama Damira Avdića i ujedno treće izdanje, nakon  romana „Na krvi ćuprija“ (po kojem je napisao i odglumio monodramu „Most na krvi“, gostovao je u Zaboku) i „Enter Džehennem“ (čiji nastavak slijedi do kraja ove godine). Zbirku čine tekstovi pjesama s njegova tri albuma: „… od trnja i žaoka“ (Slušaj najglasnije! + časopis „Fantom slobode“), „Mrtvi su mrtvi“ i „Život je raj“ (oba za Moonlee records), te neke još neobjavljene, koje najavljuju novi album. Prije solo karijere bio je pjevač tuzlanskog punk-hc benda Rupa u zidu koji je objavio pet albuma.

Promocija zbirke trajala je prekratko, urednik knjige Kruno Lokotar predstavio je autora u nekoliko rečenica, pa je nakon par odrecitiranih pjesama i još jednog kraćeg osvrta Avdić uzeo gitaru u ruke i napravio ono što mu najbolje ide – pjevanje i sviranje gitare. Svi albumi mogli su se, kao i knjige, nabaviti na štandu kod ulaza (jedna kupnja vam je platila ulaz koji je bio 20 kuna), po 60 kuna, što su mnogi i napravili, pogotovo nakon koncerta koji nikog nije mogao ostaviti ravnodušnim.

Damir Avdić i Kruno Lokotar (Foto: Darko Ciglenečki)

Sve uz bolno iskrene tekstove koji „utopijom doje“, ilustrirane rifovima gitare koja se pretvara u pušku – bajonetu, mitraljez, grmljavinu i buku, uz njegovo recitiranje, izvikivanje, urlikanje, vrištanje, šapat, hodanje, marširanje i bacanje po bini i ispred bine – ovog genijalnog performera treba vidjeti uživo i doživjeti njegovu neizmjernu energiju. Avdić je najavio i skorašnji izlazak četvrtog albuma „Mein kapital“, na kojem će biti 12 pjesama, za koje je rekao da su sve ljubavne, kao i naziv albuma(!?)

Nema sumnje da će i dalje biti provokativnih, ironično-sarkastičnih pjesama, stihova, parola, a da oni koji su ga zapamtili samo po psovkama ili nekim sjajnim rečenicama (gotovo je care moj, ni pjesma nije ista, ova bagra oko nas na remiksima igra) – kritikama totalitarizama („Bratstvo i jedinstvo je završilo na dva flora“), potrošačkog društva te lažnih boraca (npr. „ušminkani antiglobalisti“) za svašta (opisani posebno u njegovoj najpoznatijoj pjesmi „Umreži se“ gdje savršeno zabija protiv Facebooka) mogu dobiti još koju dimenziju više.

U tome svakako pomaže i iščitavanje zbirke jer uživo je neke tekstove, pa i slušajući albume, teško dešifrirati, mada neke pjesme (posebno ljubavne) slabije podnose papir. Majstore, kapa dole, a mislim da bi sljedeće diskografsko izdanje morao biti live DVD s nastupa jer bi to zaokružilo sliku o ovom prvoklasnom umjetniku. „Mein kapital“ i prije izlaska mogu proglasiti kandidatom za album godine, što je prošli, u 2010. – svakako bio! „Kuda sestro – u novom mileniju neće biti barikada, u novom mileniju čeka samo intifada?“ I za kraj, imali vi 22 ili 46 godina – pazite se u teretani!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X