Briljantno Hladno pivo na Tulumu u Domu sportova

Subotnji koncert u Domu sportova bi se još mogao nazvati ‘iz jedne neočekivanosti u drugu’.

Hladno pivo u Domu sportova (Foto: Roberto Pavić)
Hladno pivo u Domu sportova (Foto: Roberto Pavić)

Iako se već po najavi činilo da je ovojesenski punk rock „Tulum“ zicer za veliku dvoranu Doma sportova ispostavilo se da nije tako. Naime, Hladno pivo je zadnji put na Šalati imalo koncert pred preko pet tisuća posjetitelja, Brkovi su punili Tvornicu dva dana uzastopno, a i prije toga imali solo koncert u maloj dvorani Doma sportova, dakle između dvije i tri tisuće posjetitelja, kao što i Šank?! redovno puni Veliko pogon Tvornice što je opet minimum tisuću posjetitelja. Jednostavnom aritmetikom zbroja popularnosti to je trebala biti krcata velika dvorana Doma sportova, ali jedno je na papiru, drugo u stvarnosti.

A stvarnost je više-manje i dalje krizna u materijalnom smislu, koncernih događanja u metropoli uistinu puno, a opet možda „Tulum“ Hladnog piva, Brkova i Šanka nije pravi marker za iščitavanje neke eventualne zasićenosti. Možda je stvar u tome da takav spoj tih bendova ima suprotstavljene energije. Sigurno je da je tu dobar postotak zajedničke publike, no svaki od tih bendova ima svoju profiliranu publiku koja ne mora nužno biti poklonik i ostala dva benda. Možda je to pravo stanje na terenu iz čega proizlazi da organiziranje žanrovskih tuluma ponekad nije sretno rješenje.

No ako se to stavi postrance i uzmu u obzir oni koji su u subotu došli u malu dvoranu Dom sportova, ti su uistinu dobili tulum za pamćenje, jer upravo tako poslagani bendovi ‘na crtu’ bili su garancija da će to biti borba oko toga tko će napraviti bolji show, bez obzira koliko su članovi Piva, Šanka i Brkova međusobno kolege u dobrim odnosima. U prenesenom značenju rečeno; iako su na teren istrčala tri sastava u pitanju je bio pravi derbi. A tko je na kraju uzeo pokal?

Šank?! u Domu sportova (Foto: Roberto Pavić)

Šank?! Kao mladi lavovi scene stasali na brazdama koje je u dva desetljeća trasiralo Hladno pivo (a Mile Kekin ih je u par navrata prozvao i nasljednicima Hladnog piva, op. a.), svojski su se trudili, nije im toliko ni bila loša satnica za prvi bend (20:30 sati), njihova ekipa je pogala na parteru, ali ipak momci iz Šanka nemaju dovoljno milja iz sebe da bi u ekstazu bacili i tribine i pored nekoliko vlastitih himni iz kojih se cijedi ulični zagrebački šmek.

Dići tribine na noge pak nije bio problem Brkovima, jer njihov karizmatični frontmen Shamso 69 nije uspješno podvojena ličnost, već njemu, jednostavno kazano, ludilo curi iz rukava. Imao ga je dovoljno i ovog puta za cijelu dvoranu čak i kad je izbivao s pozornice. Atmosfera: wellness. Iz zvučnika: punk narodnjak ili narodnjački punk – kako se uzme, ali opet u kakvim vremenima živimo, ta stilska kakofonija Brkova dođe kao soundtrack istih. No u koliziji s onim što je ponudilo Hladno pivo, odmah nakon, pokazala se manjkavost te furke Brkova. A to je da šizofrena (time i nedvojbeno zarazna) koncepcija ima niži plafon od koncepcije zastupanja artikuliranog čvrstog i jasnog stava.

Brkovi u Domu sportova (Foto: Roberto Pavić)

Hladno pivo upravo je u subotu dokazalo da je i dalje nedodirljivi šampion hrvatskog punk rocka. Publika je raznesena već u uvodnim adrenalinskim minutama repertoarom sličnim kao i 2014. na trodnevnom sviranju „Džinovskog“ u KSET-u (što je kasnije okrunjeno i live albumom „Evo vam Džinovski“). Kekin je nakon toga samo dobacio nešto u smislu: „Čisto da vidimo pred kim sviramo“, da bi potom sve što se nizalo moglo istim redoslijedom biti uvršteno i na neki eventualni budući „best of“.

Nagledao sam se u životu koncerata Hladnog piva, ali u subotu je iz cijelog benda izlazio neki „ubilački nagon“, kao što je Kekin briljirao kad god se obratio prisutnima, posebno dobivši ovacije kad je rekao da će Hladno pivo uvijek imati hrabrosti reći ono što misli. Bila je to vožnja iz jednog oduševljenja u drugo. Publika ekstatična i raspoložena za pjevanje, a bend čvrsto u uvjerenju da otpuše sve sumnje da je za ‘staro željezo’ s dolaskom mlađih snaga. Nikakav trening za umiranje, već nešto poput frajerskog naručivanja runde za sve i još frajerskije plaćanje nekom platinastom karticom uz opasku konobaru: „Uzmi i sebi nešto.“ Šampionski.

Ne samo da je Hladno pivo bilo kruna Tuluma, već je izgledalo kao da svira najvažniji koncert u životu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X