Britanska policija brani uporabu skenera za lice na koncertima

Policija iz Leicestershirea odgovorila je na kritiku Matthewa Bellamyja, pjevača grupe Muse, zbog skeniranja lica posjetitelja Download festivala, održanom u lipnju ove godine u Velikoj Britaniji.

Matthew Bellamy (Izvor: Wikipedia)
Matthew Bellamy (Izvor: Wikipedia)

Naime, grupa je tijekom nastupa na tom festivalu osudila mjesnu policiju zbog skeniranja lica oko 90.000 posjetitelja. Bio je to prvi put da se taj softver koristi na koncertu na otvorenom, a policija je za taj postupak ponudila objašnjenje da lica posjetitelja žele usporediti s kriminalcima koji za cilj imaju izazivanje nereda na festivalima po Europi, piše NME.

“Jebeš policiju iz Leicestershirea, skenirali su vam lica bez vašeg znanja”, rekao je tada Bellamy netom prije početka refrena pjesme “Uprising”.

Simon Cole, šef policije iz Leicestershirea u nedavnom je intervjuu na lokalnoj BBC-ijevoj postaji pokušao opravdati svoje postupke riječima: “To je područje u kojem je tehnologija napredovala brže od legislative”.

Dodao je i kako je zakon o prikupljanju dokaza napisan 1980., da je danas dostupna tehnologija u to vrijeme bila znanstvena fantastika i da bi stoga trebalo mijenjati legislativu.

Na njegovu je izjavu ubrzo reagirala Rachel Robinson, bivša policajka, a sada aktivistica u Libertyju, britanskoj organizaciji za zaštitu građanskih i promociju ljudskih prava. Ona se nije složila s Coleom te je rekla: ”Policija bi trebala imati za cilj održati dobre odnose sa zajednicom i imati na umu kako ovakav masovni nadzor građana može imati puno dublje te neželjene posljedice”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X