Bruce Lee je možda umro zbog pijenja previše vode, tvrdi nova znanstvena studija

Legendarni glumac preminuo je u dobi od 32 godine nakon cerebralnog edema, u srpnju 1973. godine. U to se vrijeme smatralo da je Leejeva smrt bila reakcija na lijek za smirenje meprobamat, koji je bio dio lijeka protiv bolova pod nazivom Equagesic kojeg je Bruce Lee uzeo prije smrti. Upravo je objavljena medicinska studija koja tvrdi drukčije.

Bruce Lee (Foto: Wikipedia)

U novom radu koji su znanstvenici objavili u časopisu Clinical Kidney Journal, sugerira se da je Leejev edem uzrokovan hiponatrijemijom.

“Drugim riječima, tvrdimo da je nesposobnost bubrega da izluči višak vode ubila Brucea Leeja”, napisali su.

Znanstvenici su ukazali na nekoliko faktora, uključujući Leejevu tadašnju prehranu koja je uključivala puno sokova i proteinskih napitaka, kao i korištenje marihuane koja pojačava žeđ.

“Ukratko, Lee je imao više čimbenika rizika koji su bili predisponirani za hiponatrijemiju kao rezultat ometanja mehanizama homeostaze vode koji reguliraju i unos i izlučivanje vode. Pretpostavljamo da je Bruce Lee umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode. Ironično, Lee je proslavio citat ‘Budi kao voda, moj prijatelju’, ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio”, stoji u znanstvenom radu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X