Bruce Springsteen ‘Live in Dublin with the Sessions Band’ prvi put na vinilu – umijeće, spontanost i energija

Tabor Brucea Springsteena oglasio se s pet vinilnih izdanja albuma koji su dosad bili teško dostupni na ploči, a među njima je i živa ploča sa Sessions Bandom snimljena na koncertu u Dublinu koja je sada po prvi put otisnuta na ovaj format.

Bruce Springsteen “Live in Dublin with the Sessions Band”

U pauzi između dvaju albuma, prošlogodišnjeg solo izleta “Western Stars” i najavljenog izdanja s E Street Bandom koja treba uslijediti, tabor Brucea Springsteena oglasio se nizom vinilnih reizdanja dijela kataloga koji je dosad bilo vrlo teško naći na ploči. Spomenuti niz uključuje kompilaciju B strana i rariteta “18 Tracks”, skraćenu varijantu box seta koji je 1998. u svojem punom obliku donio čak 69 pjesama iz svih dotadašnjih faza Bossove karijere, a tu su i dva studijska izdanja s početka novog stoljeća, veliki i važni – premda neujednačeni – “The Rising” iz 2002. s tematikom posljedica terorističkog napada 11. rujna na kojem je Bruce nakon dugačke pauze okupio svoj legendarni bend, te njegov samostalni nasljednik “Devils and Dust” iz 2005. godine. Ovim albumima dodane su i dvije trostruke live ploče, “Live in New York City” (2001.), te izdanje koje je od prošlog tjedna po prvi put dostupno na vinilu, “Live in Dublin with the Sessions Band”.

Priča potonjeg albuma započela je još davne 1997. kada je Springsteen za potrebe kompilacije “Where Have All the Flowers Gone: the Songs of Pete Seeger” snimio “We Shall Overcome”, pjesmu koja će postati naslovnim brojem njegovog vlastitog albuma posvećenom legendarnom “crvenom aktivistu” američkog folk revival pokreta. “We Shall Overcome: The Seeger Sessions” objavljen je 2006. i donio je cijeli naramak pjesama posuđenih iz repertoara Petea Seegera odsviranih sa pratećim sastavom sačinjenim od prijatelja glazbenika čije su umijeće, spontanost i zarazna energija radosti muziciranja su proizveli nešto što se bez mnogo razmišljanja može proglasiti najboljim tribute albumom u povijesti.

To isto umijeće, spontanost i energija savršeno su se pretočili i u koncertnu turneju, a kao dokaz te činjence godinu dana nakon studijskog albuma objavljen je i “Live in Dublin” koji, logično, najvećim dijelom čine vrhunske izvedbe pjesama koje su zajedno i snimili na tada aktualnoj ploči: “O Mary Don’t “O Mary Don’t You Weep”, “Mrs. McGrath”, “Pay Me My Money Down”… Teško je uopće reći koja od svih tih pjesama zvuči bolje od koje. No, njima je pridružen i velik broj drastično prearanžiranih skladbi iz Springsteenovog kataloga, a neke od njih kao što su uvodna “Atlantic City” ili brojevi s Bruceovog prvijenca “Greetings from Asbury Park, NY”, autobiografska “Growin’ Up” i pogotovo “Blinded By the Light” doživjele su vjerojatno svoje najbolje verzije upravo sa Sessions Bandom.

Osim autorskih skladbi, “Live in Dublin” je donio i nekoliko obrada u istom duhu, a pokrivaju gospel standard “This Little Light of Mine”, neslužbenu himnu New Orleansa “When the Saints Go Marching In”, ali i manje sretan izlet u pop vode s “Love of the Common People”. Ovo je također jedan od vrlo rijetkih Bruceovih koncertnih albuma na kojem nećete čuti inače neizbježne klasike kao što su primjerice “Thunder Road” i “Born to Run” ili pak rokersko finale s “Rosalita”. No, to ne znači da na njemu nema rock and rolla, dovoljno je poslušati furioznu izvedbu “Open All Night” izvorno s akustične “Nebraske” iz 1982. godine.

Vinilno izdanje ovog fantastičnog koncertnog albuma popraćeno je i digitalnim EP-jem koji donosi još pet dodatnih pjesama koje se nisu našle na izvornom izdanju, a to su “Bobby Jean” s albuma “Born in the USA” koja je ovdje predstavljena u aranžmanu koji mnogo toga zajedničkog ima s “I Want You” Boba Dylana; “The Ghost of Tom Joad” s istoimene akustične ploče s kraja devedesetih, “Johnny 99”, “For You” te “My City of Ruins” s ranije spomenutog “The Rising”. Ove pjesme dodatno potvrđuju kako je turneja sa Sessions bendom bila najoriginalniji Springsteenov pothvat u karijeri, odvažan iskorak nabijen šarolikim materijalom u briljantnim aranžmanima čiji šarm pri opetovanom slušanju samo ostavlja neutaženu želju da se cijela priča barem još jednom ponovi.

(Columbia/Legacy 2007./2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X