Bruce Springsteen & The E Street Band ‘The Legendary 1979 No Nukes Concerts’ – bend iz zasebnog svemira

‘No Nukes’ koncerti bili su doista jedan od vrhunaca te najmoćnije faze benda koji ni četrdeset godina kasnije ne prestaje oduševljavati svojom predanošću i snagom.

Bruce Springsteen & The E Street Band “The Legendary 1979 No Nukes Concerts”

Na jesen 1979. skupina glazbenika pod kolektivnim imenom Musicians United for Safe Energy (ili skraćeno, MUSE) koju su predvodili Jackson Browne, Graham Nash, Bonnie Raitt i John Hall organizirala je seriju koncerata pod imenom No Nukes u njujorškom Madison Square Gardenu. Koncerti su prenosili poruku protiv korištenja nuklearne energije nakon nesreće na reaktoru na Three Mile Islandu u Pennsylvaniji ranije te godine.

Među organizatorima ove humanitarke nije bio Bruce Springsteen, ali upravo su njegova dva koncerta ostala najupamćenijima s cijelog događaja, kao i s koncertnog filma koji ga je popratio naredne godine. Bruce i njegov E Street Band u tom su razdoblju radili na svom albumu koji je trebao biti objavljen pod nazivom “The Ties That Bind”, ali će se naknadno pretvoriti u dvostruko izdanje “The River” iz 1980. godine. Koncert i film “No Nukes” ostali bi među obožavateljima upamćeni već i po samoj činjenici da je na njima zabilježena prva izvedba legendarne naslovne pjesme s te ploče, kao i “Sherry Darling” koja jednostavno pršti od pozitivne energije, ali i cijeli ostatak seta izveden je na takvoj razini da ove koncerte čini, u skladu s naslovom novog izdanja, legendarnima.

Ovo izdanje donosi izbor od trinaest pjesama u manje-više jednakoj mjeri skniuta sa svakog od koncerta čija se setlista ralikovala samo u njihovom završetku. Dočim je prvi nastup završen tzv. detroiskim medleyjem pjesama “Devil with the Blue Dress On”, “Good Golly Miss Molly”, “C.C. Rider” i “Jenny Take A Ride” te obradom “Rave On” Buddyja Hollyja, na drugom je za kraj sačuvana deset minuta dugačka izvedba “Quarter To Three” koju je izvorno izvodio R&B pjevač Gary U.S. Bonds, a redovno se nalazila na setlistama E Street Banda za vrijeme turneja Born to Run i Darkness u drugoj polovici sedamdesetih. “The Legendary 1979 No Nukes Concerts” donosi sve navedene snimke, te tako donosi doista kvalitetan presjek oba nastupa.

Svi oni koji su znatiželjni i žele čuti kompletne koncerte morat će posegnuti za izdanjem “No Nukes” koje je prije tri godine objavljeno u sklopu Springteenove arhivske serije, no jedino što će na njemu čuti jesu dvostruke izvedbe najvećeg dijela materijala. Novo izdanje je više nego dovoljno svima osim zagriženim kompletistima koji jednostavno moraju, poput Pokémona, skupiti sve. Osim pobrojanih obrada i pjesama s nadolazećeg albuma, koncert donosi materijal s albuma “Born to Run” i “Darkness at the Edge of Town”, standardno eksplozivnu (poput nuklearke?) “Rosalita (Come Out Tonight)” s “The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle” te izvedbu pjesme “Stay” doo-wop grupe Maurice Williams and the Zodiacs na kojoj se bendu pridružuje Jackson Browne, već spomenut kao jedan od organizatora manifestacije.

E Street Band je pogotovo u drugoj polovici sedamdesetih bio nevjerojatno energična mašina koja je na pozornici pjesme isporučivala furiozno i sa nepatvorenim rock and roll stavom koju su drugi izvođači mogli samo pokušati kopirati. “No Nukes” koncerti bili su doista jedan od vrhunaca te najmoćnije faze benda koji ni četrdeset godina kasnije ne prestaje oduševljavati svojom predanošću i snagom. No, dovoljno je i samo jedno slušanje da se ustvrdi kako su 1979. zvučali kao da dolaze iz nekog zasebnog svemira.

Ocjena: 8/10

(Columbia/Legacy, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X