Bruce Springsteen ‘The Ties That Bind: The River Collection’ – Pogled novim očima

Prošlo je trideset i pet godina otkako je Bruce Springsteen objavio svoj dvostruki album ‘The River’, pa stoga isti, poput svojih prethodnika ‘Born to Run’ i ‘Darkness on the Edge of Town’ dobiva svoje reizdanje povodom te obljetnice u vidi box seta od četiri CD-a i tri DVD-a, ‘The Ties That Bind’.

Bruce Springsteen ‘The Ties That Bind: The River Collection'
Bruce Springsteen ‘The Ties That Bind: The River Collection’

“The River”, osim što je bio dvostruka ploča, bio je i podvojena ploča. Iako je najvećim dijelom prštao od energije brzih rokerica, ključna su mjesta ipak bile laganice, poput veličanstvene naslovne balade koja je nastavljala priču gdje romantične komedije obično završavaju i istraživala zahlađenje jednog odnosa koje proganja junaka i tjera ga da postavi pitanje “je li san laž ako se ne ostvari?”. Ili pak, “Independence Day” o odumiranju odnosa oca i sina, ili “Point Blank” o ovisnosti junakove djevojke, ili “Drive All Night” o čovjeku koji će voziti cijelu noć da svojoj djevojci kupi par cipela, pjesmi koa se izrodila iz živih izvedbi epske “Backstreets” sa “Born to Run”. Tu je naravno i radijska ljubimica, hit singl izrazito pozitivne vibre sa stravičnim tekstom o čovjeku koji napušta svoju ženu i djecu jer, eto, srce mu je gladno. Naravno, riječ je o “Hungry Heart”.

Cijelo naličje albuma čine rock and roll poskočice koje se predstavljaju u spektru od briljantih, poput vrtoglavo zarazne “Sherry Darling”, do tupo banalnih poput “I’m A Rocker”. Čovjek bi to mogao nazvati filler materijalom, kada ne bi činio glavni dio dvostruke ploče. Kao i uvijek kada se priča o dvostrukim pločama, postavlja se pitanje bi li stvar bolje funkcionirala kao jednostruki album. Ovaj box set donosi odgovor na to pitanje, jer uključuje i izvornu verziju ploče kao jednostrukog albuma koji je pod istim nazivom “Ties That Bind”, trebao biti objavljen 1979. godine. Springsteen nije bio zadovoljan rezultatom i vratio se u studio nasnimiti dodatne stvari, što se pokazalo izvrsnom idejom, jer su tada nastale i neke od najboljih pjesama albuma. No, uključivanje rane verzije, osim što daje dobar usporedni pogled koji govori što bi bilo kad bi bilo, donosi i nekoliko dosad neobjavljenih pjesama poput “Cindy” ili rockabilly verzije “You Can Look (But You Better Not Touch)”.

Bruce Springsteen 'The River'
Bruce Springsteen ‘The River’

A tu je i cijeli disk pjesama koje nisu završile na albumu. Mogli bi se zapitati koliko vrijednog materijala je moglo otpasti sa albuma koji i ovako djeluje podosta pretrpanim. No, ipak čini se da ga ima dovoljno. Stvari poput “Meet Me In The City” i pogotovo “Party Lights” čije bi djelove Boss kasnije uvrštavao u obradu balade Toma Waitsa “Jersey Girl” iz iste godine, svakako su mogle naći mjesto na dva diska “The River”. Naravno, ima tu i dosta pjesama koje nisu vrijedne spomena, a veliki obujam “The Rivera” vjerojatno otkriva kako Bruce nije htio ponoviti priču s “Darkness…” gdje mu je zbog formata otpalo dovoljno materijala za još jedan odličan album (kasnije objavljen kao “The Promise” 2010. godine.)

Osim četiri CD-a, “The Ties That Bind” donosi i istoimeni 60-minutni dokumentarac o nastanku albuma, kao i dva DVD-a legendarnog koncerta iz Tempea održanog u studenom 1980. godine.

“The River” nije najbolji Springsteenov album, niti će “The Ties That Bind” biti najbolje u nizu njihovih reizdanja. No, kao i svaki duboki uvid u stvaralački proces iza nastanka legendarnih albuma i ovo izdanje, tjera nas da na poznate stvari gledamo novim očima i još više cijenimo izvrsnost glazbe koja je već dovoljno dugo s nama da je smatramo dijelom sebe.

Ocjena: 9/10

(Columbia / Menart, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X