Bruce Springsteen u Padovi – u znaku albuma ‘Born To Run’

Italija, točnije povijesna Padova je opet bila ‘okupirana’ Hrvatima u petak 31. svibnja. Osim što su pohodili Padovu u velikom broju, a sve radi rock’n’roll legende The Bossa Brucea Springsteena i njegovog mnogočlanog E-Street Banda, na kraju je ispalo da su i show ‘ukrali’ Talijanima.

Bruce Springsteen u Padovi (Foto: Anastazija Vržina)

Springsteen je nakon završetka prošlogodišnje turneje “Wrecking Ball” i za nas ‘epskog’ koncerta u Trstu (kada je po prvi put pozdravio Hrvate i to na hrvatskom), odlučio da mu nastupa uživo ipak nije dosta pa je turneju nastavio i ove godine. I to poprilično opsežnu. Iako smo se nadali, u Hrvatsku nije došao ali je ista opet otišla k njemu. Koncert u Padovi je bio drugi talijanski nakon dalekog Napulja, ali nama i najbliži.

Koncert je otvorio smireno i za nas fotografe jaobožedragi monotono: akustično izvedena samo uz gitaru i usnu harmoniku “The Ghost of Tom Joad” bilo je malo neobično otvaranje, ali opet kod Springsteena možete svašta očekivati.

Prvi dio je bio tako dinamički slabiji i prevladavale su pjesme s posljednjeg albuma, te nekoliko obaveznih ‘sign requesta’, a što me je posve zavaralo: mislila sam da će ovo biti intenzitetom (i dužinom) znatno slabiji koncert od onog iz Trsta, ako je to uopće moguće kada je The Boss u pitanju.

Zadnje vrijeme Springsteen ima običaj na svaka tri-četiri koncerta jedan posveti jednom od svojih albuma i odsvira ih u cijelosti. Čim sam nakon “Thunder Roada” čula “Tenth Avenue Freeze-Out” postala sam sumnjičava, ali tek kada je izveo “Night ” bila sam prilično sigurna da je sada Padova bila na redu -dobila je cijeli “Born to Run”, kultni album, po mnogima i njegov najbolji.

Bruce Springsteen u Padovi (Foto: Anastazija Vržina)

Na “Tenth Avenue Freeze-Out” bio je emotivni trenutka večeri: s velikom ljubavlju Springsteen se na svakom koncertu prisjeća The Big Mana, svog dugogodišnjeg prijatelja i suradnika Clarencea Clemonsa, kao i klavijaturista Dannya Federicija, no očito je da njih dvojica, Clarence posebice jako nedostaje i publici koja ga je malte ne obožavala.

I onda, posve neočekivano ali vrlo simptomatično, na samom kraju izvođenja pjesme “Born to Run” dogodio se prvi šok i uzbuđenje za Hrvate – Springsteen je uzviknuo “Croatia!” vidjevši ogromni transparent koji su baš tada razvili mladi agilni Zadrani, a na kojem je pisalo “Bruce, Croatia is Waitin’ on a sunny day” (što je bilo mišljeno: Bruce, Hrvatska čeka na “Waitin’ on a sunny day”, ali bogme i na onaj dan kada će nam zasjati sunce kad se konačno pojaviš u Hrvatskoj na koncertu. Doduše ovo je moja interpretacija transparenta, no sigurna sam da Zadrani nisu mislili samo na ‘sign request’.)

Pravo iznenađenje nas je tek čekalo: nakon aktualne “Shackled and Drawn”, Springsteen je najavio “Waitin’ On A Sunny Day” riječima: “This is for my friends in Croatia!” Probajte si zamisliti urnebes koji se prolomio stadionom u Padovi, a kojeg niti lagana kiša koja je počela padati nije nimalo umanjila. Usred pjesme Springsteen je izvukao i dečkića koji je slatko i odlično otpjevao refren sam samcat i dobio veliki kiss od Šefa.

Naravno, ljubomorni Talijani su grintali radi velikog transparenta, pa su ga dečki iz Zadra morali složiti usred pjesme, a Talijani su svoju zavist pokazali i u današnjim izvještajima s koncerta u kojima su pažljivo ispustili svaki detalj vezan za komunikaciju na relaciji Springsteen-Hrvatska.

 Šef je koncert (kao) zatvorio s fenomenalnom “Badlands” i odmah nastavio s bisom i ludnicom na “Pay Me My Money Down”. Talijani su konačno došli (zakratko) na svoje jer je na binu pozvao postarijeg posjetioca, Talijana, koji je izjavio da je član jednog Springsteenovog cover banda i koji se sjajno uklopio u E-Street Band i pjesmu sviravši žlicama po metalnoj ploči. Pa je tako cijela izvedba pjesme bila rasturačina kakvu je teško opisati i koja se samo nastavila do kraja uz “Born in the U.S.A.”, “Dancing In The Dark” te standardno zadnjom, medleyem “Twist and Shout /La Bamba”.

Ali nisam završila priču o Hrvatima: na “Dancing In The Dark” je u prvim redovima primijetio natpis “Please dance with my mother-in-law” koji mu se očito jako svidio te je dotičnu, kako se na kraju ispostavilo, svekrvu ne punicu, jedva izvukao iz gužve i otplesao s njom nekoliko taktova uz obostrano smijanje i dobro raspoloženje, te opće odobravanje publike. Kad je već vesela svekrva mislila da je to to, on ju je povukao gore na binu pa su tamo još malo plesali. Očito mu se simpatična žena svidjela, ili mu je možda nešto zanimljivo šapnula u uho. Na kraju smo saznali da je došla u društvu sina i buduće snahe koja je i odgovorna za onaj znak (djevojke sada znate što vam je činiti da pridobijete majku svog budućeg na svoju stranu!) te da je cijelo društvo iz naše zemlje. Nadajmo se samo da je svekrva Springsteenu prišapnula: “Na sljedećoj turneji dođi u Hrvatsku pa ćemo plesati ponovo.” Kad je ples u pitanju očito je upalilo.

Koncert kod nas, koliko ga već čekamo, bi možda upalio kada bi populacija Hrvatske na svakoj kavi koju svakodnevno srče po nekoliko puta donirala kunu u humanitarnu svrhu zvanu “Dovedimo Šefa u Hrvatsku da počisti nered”, jer će drugačije očito teško ići. Ja sam za, a vi?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X