Bruce Springsteen ‘Wrecking Ball’ – koga je pogodila kugla?

Zaziva li Bruce Springsteen socijalizam ili ono što neki nazivaju kapitalizam s ljudskim licem na novom albumu ‘Wrecking Ball’? Biće da je i jedno i drugo, jer ako su američke banke već ušle u socijalizam (jer koliko god propadale – toliko ih puta država spašavala), valjda je red i da obični čovjek okusi sličnu vrstu skrbi.

Bruce Springsteen 'Wrecking Ball'

Bar tako propovijeda Bruce Springsteen. Pjeva The Boss o smrti američkih gradova, koji su pali bez ijednog ispaljen metka pod naletom samovolje krupnog kapitala (kao što je ustvari pao i ostatak onog što se uobičavalo ponosno zvati civiliziranim Zapadom), sa sjetom se sjeća radničke klase koja je nakon teške smjene dan završavala s kriglom piva u baru i nezaobilaznim šaketanjem po potrebi, dok je danas ta klasa zbrisana s američkih ulica. Spominje depresiju, laku lovu, zemlju nade i snova od koje je više-manje ostao samo tvrdi kamen i zaključuje kako smo pored svega još uvijek živi. Nudi dakle Springsteen i utjehu „brodolomcima“ ove globalne krize koja nas gazi već petu godinu za redom, ali poziva i na zbijanje redova jer neke stvari očigledno treba mijenjati.

Što se tiče svjetonazora i stajališta s kojeg djeluje, Bruce Springsteen je samosvjesni i hrabri umjetnik kojem se u ovome trenutku nema što prigovoriti po pitanju stava. Jer ipak velika većina njih misli da je za stari ruševni sistem najbolji lijek kugla za demoliranje, naravno ne u fizičkom smislu, već u onom starom filozofskom načinu provedbe revolucije u razmišljanju pojedinca, jer nema novog svijeta, dokle god se stari smatra savršenim, a odavno se pokazalo da to nije.

No u glazbenom smislu prigovora ima. Springsteen je zapeo negdje na pola puta do kreiranja budnica 21 stoljeća. „Wrecking Ball“ je čvrsto marširanje asfaltiranom autocestom popularne američke glazbe. Odzvanja tu gitara Springsteenovog prepoznatljivog izričaja pomiješana sa zvoncima. On povremeno zazvuči kao Dylanov učenik, a zatim kao baptistički svećenik ispred crkvenog zbora, ili pak predvodnik čikaške parade za Sv. Patricka. Ljulja se tako ta njegova kugla od bluesa do rocka, od gospela do irskog melosa, od countryja pa čak i do hip hopa u nadi kako bi povukla za sobom što širu masu.

A rezultat je ujednačenost pjesama i ono što je ujedno i najveća zamjerka – Springsteen ovog puta nije iznjedrio ni himnu ni dugovječniji komad rocka koji treba biti posebno upamćen. Probija njegova glazbena kugla zidove, ali nije uzdrmala noseću strukturu. Jednostavno se ne osjeća potres.

Ne mora se za usporedbu ići predaleko u prošlost i ziheraški povlačiti albume poput „The River“, „Darkness on the Edge of Town“ ili „Nebraske“. Dovoljno je osvrnuti se u novije doba. Prethodni „Working On A Dream“ na kojem je bio opčinjen Obamom (što je obično loša karta za igru za glazbenike) je tako iznjedrio izvanserijsku pjesmu poput „Outlaw Pete“. „Magic“ je nedvojbeno imao snažniju rokersku poziciju, treba se samo sjetiti udarnog singla „Radio Nowhere“, dok je Springsteen sa svojim Sessions Bandom opčinjen Peteom Seegerom te 2007. uistinu zvučao prljavo, radnički i iznimno himnično da bi na noge bez problema digao i najzadrtiji irski pub. I naravno što tek reći o „Devils & Dust“ jednom od najboljih rock albuma iznjedrenih u vrijeme Busheve ere?

„Wrecking Ball“ je nedvojbeno dobar razlog za novu raskošnu turneju Springsteena i njegovog E-Street Banda koji je ovaj album posvetio preminulom kolegi saksofonisti Clarenceu Clemonsu, ali ipak nije djelo koje u tolikoj mjeri oduzima dah, koliko god bilo tako dizajnirano.

Ocjena: 7/10

(Sony Music / Menart, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X