Bryan Ferry u Šibeniku: ‘Alo, Bryan Ferry u Šibeniku!’

Nekadašnji frontmen grupe Roxy Music nastupio je sinoć na tvrđavi sv. Mihovila, okončavši ovogodišnju ljetnu koncertnu sezonu u Šibeniku.

  •  
  •  
Bryan Ferry u Šibeniku (Foto: Nino Šolić)

Protiv nekih argumenata se ne može. Recimo, protiv onog koji kaže “jesi li ikad mislio da će Bryan Ferry nastupiti u Šibeniku?”. Zbilja nisam. Protupitanje “a zar sam trebao?”, ne prolazi. Kao ni tvrdnja da pola Šibenčana koji su jučer došli na Ferryja na tvrđavu sv. Mihovila, da žive u Zagrebu, ne bi došli na Ferryjev koncert u, recimo, Areni. Ali, jebiga, Ferry je u Šibeniku, a to je već, izgleda, druga dimenzija. Obavezan odlazak na koncert samo zbog mjesta njegova održavanja, novi je level koncertne promidžbe koja se, zapravo, događa sama od sebe. Alo, Bryan Ferry u Šibeniku!

Nije to čudno. Iako je politička floskula “Šibenik se budi” dozlaboga ofucana i promašena (je, budi se na cca dva mjeseca, a onda deset mjeseci spava k’o zaklan), ne možemo negirati da je tvrđava sv. Mihovila u zadnje tri godine učinila od Šibenika grad s najboljim ljetnim koncertnim programom u Dalmaciji, a vjerojatno i šire. A dogodilo se to nakon što je dvadeset i kusur godina grad imao reputaciju zadnje zaboravljene rupe na svijetu (doduše ne potpuno opravdanu), a onda je prvo izniknuo Terraneo, Regius i SuperUho, pa je obnovljena tvrđava. Taj dugogodišnji crni kulturološki bezdan još je itekako svjež u lokalnim glavama, pa je zato “alo, Bryan Ferry u Šibeniku!” sasvim očekivan i opravdan argument za rekordnu prodaju ulaznica, koje su planule u točno 36 sati. To što dolazi milijun godina prekasno, u dubokoj mirovini, nije predstavljalo nikakav faktor.

Bryan Ferry u Šibeniku (Foto: Nino Šolić)

Dobro, ne budimo nepošteni, bilo je fanova. Dolazili su ljudi, i iz drugih gradova, s pločama i CD-ovima u rukama, nadajući se autogramu (nisu ga dobili). Ferry im je ponudio apsolutni best of Roxy Musica i presjek svoje, ne toliko impresivne solo karijere. Ponudio im je i atraktivan i odmjeren light-show, osam solidnih muzičara, prepoznatljivi slatkasti art-pop zvuk i udarni završetak koncerta s “Avalon”, “More Than This”, “Love is a Drug”, “Let’s Stick Together” i “Jealous Guy”.

Ali nudio im je i popriličnu hladnoću, što samo po sebi nije nelegitimno, no kad imaš publiku koja ti fanatično jede iz ruke još od početnih “The Main Thing” i “Slave to Love”, bilo bi dobro da barem tvoj body language govori da otprilike znaš na kojem se dijelu svijeta nalaziš. Nudio se s pozornice i bend koji je imao svojih katarzičnih trenutaka, ali je često upadao u terasa-shemu, kao da sviraju redovnu gažu u hotelskom kompleksu Solaris, gdje su inače sinoć i spavali.

Bryan Ferry u Šibeniku (Foto: Nino Šolić)

Publika je, međutim, došla po spektakl i spektakl je dobrim dijelom sama i stvorila. Plesalo se, pomalo i pjevalo, skandiralo i pljeskalo. Ferry je imao snažnu podršku i pratećih pjevačica, čija je uloga najbitnija u zadnjem dijelu koncerta, kada je zvijezda večeri malo ostajala bez daha. Ništa strašno. Imao je i blesimetar ispred sebe. Isto razumljivo.

Nekih ozbiljnih prigovora i nema. Osim ako niste došli s nekakvim očekivanjima, tada vam je to sve skupa vjerojatno zvučalo tanko. I malo ste razočarani, nedostajalo vam je “ono nešto”. Ali, nema veze, jer “alo… Bryan Ferry je bio u Šibeniku!”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X