Burhan Ocal u Lisinskom – kad se nered pomiješa s redom…

“Hvala, Zagrebe! Ovo je bio zvuk Istanbula,” reče na kraju koncerta Burhan Ocal. Bila je jedna od malobrojnih publici upućenih rečenica turskog glazbenika s međunarodnom karijerom, u zagrebačkom Lisinskom, gdje je 4. travnja nastupio sa svojim Istanbul Oriental Ensembleom.

Burhan Ocal u Lisinskom (Foto: Zvonimir Rendeli)

Za razliku od prošlog nastupa na istom mjestu, prije deset godina, ovaj nije bio rasprodan, a mistični let na uzbibanom čarobnom orijentalnom ćilimu prepunom šarenih ukrasa, na kojem iz pletene košare uspravno izvija kobra, dok uokolo plešu trbušne plesačice i kovitlaju se oblaci, kako oni razigrani pamučnobijeli, tako i oni zloslutno tamni, trajao je oko sat i pol.

Dakako, leteći ćilim, kobru, trbušne plesačice i oblake smo, potaknuti glazbenim prizivanjima, mogli samo zamišljati, jer nastup ove šestorke lišen je svakog kiča i površnog šoua, što svakako ima velikih prednosti, ali i manjih nedostataka. Šestorica glazbenika – uz Ocala koji svira darbuku i pjeva, instrumentarij čine strujom pojačani akustični instrumenti klarinet, violina, cumbus (možda bi se u nas trebalo pisati džumbus, kako se i čita, a riječ je o svojevrsnom mješancu bendža i uda/ouda), kanun (orijentalna citra) i još jedna darbuka –  u crnim odijelima pristojno su sjedili u polukrugu na posve običnim stolcima, osvijetljeni običnim dvoranskim bijelim svjetlom i zdušno se posvetili vrućoj svirci orijentalno-romske arome u nekoliko dugačkih kompozicija što skladno zamiješaše red s neredom, a utabano s improvizacijskim.

Burhan Ocal and Istanbul Oriental Ensemble u Lisinskom (Foto: Zvonimir Rendeli)

Nije, dakle, riječ o komercijalnom pakiranju folklorne egzotike, nego o ozbiljnom i strasnom predstavljanju jednog, vlastitog, glazbenog podneblja. No, kako je velika dvorana KD Vatroslava Lisinskoga, unatoč akustičkim prednostima, pomalo sterilan i hladan prostor u kojem vlada više uštogljena negoli opuštena atmosfera, potencijalna, više puta rubno dotaknuta čarolija, ipak nije ostvarena. Moguće upravo zbog nedostatka kakvog vizualnog podražaja, možda, recimo, tek u obliku diskretnog light showa.

Uz uživanje u izvedbi moćne gomilice i u glazbi kao takvoj, zapravo bitno raskošnijoj, bogatijoj, pa i maštovitijoj i složenijoj od zapadnjačke koja nam je – kulturnog li mu imperijalizma! – uopćeno gledajući neusporedivo poznatija od istočnjačke, mada smo pod, eto baš Turcima bili parsto godina, mogli smo snatriti i o tome kako je orijentalno glazbeno zvukovlje, posebice ovo na koje se usredotočio Ocalov sekstet, tijesno povezano s prirodom, jer malne sve što čujemo podsjeća na nju i budi slike ili dojmove npr. lišća što pod naletima vjetra neravnomjerno treperi na drvetu, rijeke čija voda moćno dubi korito pri dnu i nestašno se igra i pjeni na površini, teških sivih oblaka što se sudaraju i sljubljuju pred oluju… na što sve asociraju glazbeni naleti u kojima vazda neka sila nezaustavljivo ljulja odozdo, dok se netko veselo prpoši odozgo, u čemu se glazbenici i glazbala izmjenjuju bez diskriminacije pa će, primjerice, cumbus ili violina podjednako zaigrati i kao instrumenti melodije i instrumenti ritma, a svaki će od uključenih dobrim dijelom istovremeno igrati i ritam i solo ulogu.

A u okviru aktualnih zbivanja na pozornicama hrvatske metropole, mogli smo zamisliti kako smo koncertima Dalea Watsona (16. 2., CZKNZ Remetinec), Artura Sandovala (5.3., KD V. Lisinski), Gustafa (14. 3., Vintage Industrial Bar), Kuban Servicea (16.3. i 6. 4., Vip Club), Cinkuša (20. 3., KSET), Amire Medunjanin (10.-13. 4., Vip Club), Druyda (12. 4., MSU) i Rundekova Cargo Tria (13. 4., Kino Europa) dobili vrlo zgodan diskontinuirani etno-world music (country-pop-rock-folk-jazz) festival u širem smislu te odrednice.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X