‘CABAres CABArei’ u EXIT-u – umješnost manipulacije

Sam ispred mikrofona, na praznoj pozornici, pod običnim bijelim svjetlom, u vrećastom kostimu, Zijah Sokolović dva i pol sata suvereno vodi publiku putem koji je zamislio.

'CABAres CABArei' u Teatru EXIT (Foto: Teatar EXIT)

Dvadeset i uzvratak godina učestalog izvođenja monodrame ilitiga monotragedije običnog čovjeka vidljivo je u Sokolovićevoj sigurnosti i (daskama pozornice pripadajućoj) umješnosti manipulacije na koju gledateljstvo rado i spremno pristaje. Glasni, agresivniji pasaži redovito izazivaju smijeh, dok podjednako duhovit tekst izgovoren u tihom i mirnom tonu izaziva pomnu pažnju auditorija.

Između početka i svršetka, kad pod crvenim protusvjetlom kabaretski izvodi uvodnu i završnu pjesmu, Zijah Sokolović nudi portret sredovječnog, starijeg supruga, nezadovoljnog onime u što se pretvorio njegov život, a to je više-manje standardno robovanje konvencionalnim životnim okolnostima, bez prilike i hrabrosti za ugađanje samome sebi. Dobrovoljno kopnjenje u ustajalom braku u kojem se, gledajući iz muškoga gledišta, supruga preobrazila u stereotipno kvocavu i neprivlačnu ženu, onu na koju i na kakvu se žale iskusniji, kad steknu to iskustvo, a mladi im i neiskusni malo kad povjeruju, očekujući da će baš njih mimoići takva malograđanska sudbina. Nezadovoljstvo samim sobom takvo brundalo projicira u nezadovoljstvo okolinom.

Miješajući vulgarnosti s pronicljivim zapažanjima, Sokolovićev tekst rogobori i protiv onih na vlasti, a u cjelini spretno spaja kulturu današnjice, odnosno poslijejugoslavenskoga doba s još prisutnim naslijeđem socijalizma.

Tijekom predstave učestale salve smijeha, na kraju buran pljesak i ovacije. Kontakt s auditorijem nedvoumno je ostvaren.

(Teatar EXIT, Zagreb, 24. travnja 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X