Četiri dana RDD rođendana uz marisol, Dinu Jashari, 21 VEK, Rebel Star i dRUMELODY

Ipak smo se odlučili za reportažu s dosad najvećeg koncertnog događaja koji smo organizirali u posljednjih 11 godina i koji se odvijao od 31. ožujka od 2. travnja u zagrebačkom klubu Dva Osam na Jabukovcu.

Drumelody, Rebel Star, Dina Jashari, 21 VEK i marisol u Dva Osam (Foto: Vedran Metelko i Tomislav Sporiš)

Naravno da je nezahvalno i nekorektno pisati o koncertnim događajima koje kao medij organizirate. Sukob interesa – složit će se mnogi, no neke stvari ipak trebaju biti zabilježene, na malo drugačiji način od onog kako se obično pišu tekstovi ovakvog (koncertnog) karaktera.

Ideja je bila dovesti recentna regionalna imena i time bar malo upotpuniti koncertnu rupu veličine kratera u tom segmentu koju je načinila pandemija. Dakako, dodatni rizik sastojao se u tome što nema baš previše informativnih kanala u Hrvatskoj gdje se može više saznati o njihovom radu, no ne slavi se rođendan svaki dan, pa je odluka ipak pala da se svjesno uđe u to, pa kako bilo na kraju.

21 VEK u Dva Osam na proslavi rođendana portala Ravno do dna (Foto: Tomislav Sporiš)

Skopski trio 21 VEK, kojeg kao frontmen predvodi Vasko Atanasoski (Bernays Propaganda, Xaxaxa) krenuo je s radom uoči pandemijskog lockdowna. Osmišljeni kao svojevrsni combo post punk sastav koji je uspio ući i u pop vode zahvaljujući singlovima „Užasno mi fališ“ i „Ulica po ulica“ 21 VEK su u proteklom periodu izbacivali album godinu za godinom, dok se Atanasoski kao frontmen pokazao doslovce izuzetnim u kombinaciji u kojoj ima mnoštvo elementa stand-upa kao i prostora za improvizacije, u što sam se jesenas uvjero na beogradskom Indirektu.

U Zagrebu je tako bila izvrsna diverzija kad je na instrumentalnu pratnju koja je podsjećala na spoj Joy Divisiona i Padot na Vizantija zapjevao stihove „Hajda da ludujemo“ s kojim je Tajči 1990. išla na Eurosong. 21 VEK je Zagreb mogao čuti i vidjeti prije četiri godine, ali je bend izuzetno evoluirao od tada.

Dina Jashari u Dva Osam na proslavi rođendana portala Ravno do dna (Foto: Tomislav Sporiš)

Tog četvrtka je nastupila i Dina Jashari, makedonska nova nada u svakom pogledu. Pjevačica i autorica koja studira na skopskom glazbenom sveučilištu i koja je bila prvo zapažena prošle godine s objavom nastupnog EP-ija „Doma“, a potom i pjesme „Boi“ koja ju je dovela među finaliste Nagrade Milana Mladenovića. U Beogradu se uživo predstavila prije tjedan dana kad je nastupila ispred Elementala u rasprodanoj dvorani Amerikana Doma omladine u sklopu festivala Kontakt.

Zagrebačkoj publici je osim solo nastupa Dina Jashari u pratnji multiinstrumetalista Luke Toševa poklonila i duet s Vaskom Atanasoskim na početku i na kraju koncerta 21 VEKA. Makedonski dan u Dva Osam posjetilo je pedeset duša – premalo da se pokrijemo, ali predobro glazbeno iskustvo da bi bilo zaboravljeno. Vjerujemo, da Zagreb može bolje neki idući put.

marisol u Dva Osam na proslavi rođendana portala Ravno do dna (Foto: Vedran Metelko)

Nešto više posjetitelja imali su zagrebački marisol koji su u srijedu prvog dana upriličili svoj prvi klupski gig. Riječ je o nadahnutom pop kvartetu kojeg predvode Josipa Granić i Erol Zejnilović (Elemental, ABOP) sa zapaženim debitantskim albumom „Žene mape” koji između ostalog pršti utjecajima bossa nove, ali i mnoštva drugih stilova koje marisol nazivaju objedinjenim imenom mango pop. Otegotna okolnost bila je početi tako plesno usred radnog tjedna, no tko je došao nije zažalio.

Rebel Star u Dva Osam na proslavi rođendana portala Ravno do dna (Foto: Vedran Metelko)

Rebel Star predvođeni Milanom Glavaškim i prošle godine okupljeni u novoj formaciji u kojoj su hrvatski glazbenici Zvonka Obajdin, Danijel Rodik i Jelena Galić napunili su u petak klub Dva Osam u kojem se te večeri kao posebna gošća bendu pridružila i Nina Romić. Može se reći da je prijateljstvo Zagreba i Rebel Stara, prekinuto tamo negdje sredinom prošlog desetljeća, obnovljeno u jednoj predivnoj klupskoj katarzi. Sve bi se moglo sažeti u riječi ‘početak i kraj’, kako nosi naziv i novi album. Pandemija je nažalost odnijela mnoge, ali je zato vratila Rebel Star na pozornice.

Drumelody u Dva Osam na proslavi rođendana portala Ravno do dna (Foto: Vedran Metelko)

Posljednji dan, tj. subotu 2. travnja donio je snijeg u Zagreb, dok je ulogu zatvaranja preuzeo Berin Tuzlić a.k.a. dRUMELODY koji je odradio maratnoski set za kraj.

Na koncu, vrijedilo je, posebno ako se uzme u obzir da nije bilo otkazivanja i promjene programa, što je u ovo vrijeme čest slučaj. Još jednom hvala svima.

Galerije:

dRUMELODY, 2. travanj, Dva Osam, četvrta rođendanska večer

Rebel Star, 1. travanj, Dva Osam, treća rođendanska večer

21 VEK i Dina Jashari, 31. ožujak, Dva Osam, druga rođendanska večer

marisol, 30. ožujak, Dva Osam – prva rođendanska večer

Intervjui:

marisol: Nisu neka bajna vremena za nove sastave jer se organizatori zbog krize odlučuju na provjerenija imena

Milan Glavaški (Rebel Star): Ako suradnicima daš slobodu da unesu vlastiti senzibilitet, muzika postaje bolja

Dina Jashari: Tekstovi mojih pjesama su istiniti i inspirirani stvarnim životom

Berin Tuzlić (dRUMELODY): U zvuku volim novokreirani realizam, a grotesku u vizualnom segmentu

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X