Cherkezi United u Hard Placeu – punk rock kazachok

Punk rock kazachok bend Cherkezi United nastupio je u Hard Placeu promovirajući najavni singl nadolazećeg albuma.

Cherkezi United u Hard Placeu (Foto: Tomislav Sporiš)

Cherkezi United postoje već više od pet godina i iza sebe imaju na desetke koncerata kako po Hrvatskoj tako i u inozemstvu (nastupili su na Exitu, Opatijskim barufama, DOF-u …). Repertoar im se sastoji od obrada ruskih tradicionalnih i dječjih pjesama u punk rock stilu. Prvi album nazvan „Kuda Poshol“ izdali su 2007., dok je njegov nasljednik najavljen za proljeće slijedeće godine.

Prije Cherkeza zasvirali su njihovi gosti Eve & The Evils isporučivši polusatni plesni i veseli set ska pjesama.

Uživo Cherkezi su vrlo energični i tjeraju na često poskakivanje i poganje, mada zbog utjecaja ruske tradicije u melodijama, ponekad dođe čovjeku da primi onoga do sebe za ruku i da krene kolo kroz dvoranu. Dinamika se mijenja često, a isto tako i zvukovi clean gitara s masnim, čvrstim distorziranim rifovima. Katkad negdje u daljini začujete „Maljčike“, a ponekad System Of A Down, što s obzirom na materiju koja se obrađuje i nije pretjerano čudno. Dečki su prilično uigrani, na što je vjerojatno dodatno utjecala i priprema za snimanje albuma. Na pozornici ih predvodi pjevač Goran Rajić-Rajko koji je frontmen u punom značenju te riječi. Ta uloga i stav su mu jednostavno urođeni, a što znatno doprinosi uvjerljivosti cjelokupnog zvučno-vizualnog dojma.

Sve pjesme koje su izveli bile su otpjevane na ruskom, a jedina iznimka je bio novi singl „Smuglyanka“, koji je prepjevan na hrvatski (pjesmu možete poslušati i besplatno skinuti: http://cherkezi.bandcamp.com/track/smuglyanka). U razgovoru s članovima benda, saznao sam da će gotovo cjelokupni materijal na novom albumu biti na hrvatskom. Takav je potez pomalo rizičan, budući da će se na neki način izgubiti dio autentičnosti i egzotičnosti. Međutim, ono što će zasigurno dobiti je aktivno sudjelovanje publike u još većoj mjeri na koncertima, a što si svaki bend, naročito ovakvog tipa, ipak priželjkuje. Takve su tvrdnje dobile potvrdu u reakciji prisutnih prilikom izvođenja već spomenute pjesme, a uzmemo li u obzir da su je dali na besplatno skidanje tek prije nekih tjedan dana, čini se da bi od toga mogli profitirati i pridobiti širu publiku. Nakon otprilike sat vremena ova blagdanska punk rock zabava je završena, a vjerujem da je većina od stotinjak jučer prisutnih posjetitelja mogla ovim nastupom biti zadovoljna.

Misija Cherkeza nije odašiljanje u svijet dubokoumnih poruka i virtuoznost izvedbe, već žestoka i zabavna svirka koja će zakotrljati energiju i prenijeti je na slušatelja i to im uspješno polazi za rukom. Vidjet ćemo što će im u slijedećoj godini donijeti novi diskografski uradak. До свидания.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X