Cherkezi United u Hard Placeu – punk rock kazachok

Punk rock kazachok bend Cherkezi United nastupio je u Hard Placeu promovirajući najavni singl nadolazećeg albuma.

Cherkezi United u Hard Placeu (Foto: Tomislav Sporiš)

Cherkezi United postoje već više od pet godina i iza sebe imaju na desetke koncerata kako po Hrvatskoj tako i u inozemstvu (nastupili su na Exitu, Opatijskim barufama, DOF-u …). Repertoar im se sastoji od obrada ruskih tradicionalnih i dječjih pjesama u punk rock stilu. Prvi album nazvan „Kuda Poshol“ izdali su 2007., dok je njegov nasljednik najavljen za proljeće slijedeće godine.

Prije Cherkeza zasvirali su njihovi gosti Eve & The Evils isporučivši polusatni plesni i veseli set ska pjesama.

Uživo Cherkezi su vrlo energični i tjeraju na često poskakivanje i poganje, mada zbog utjecaja ruske tradicije u melodijama, ponekad dođe čovjeku da primi onoga do sebe za ruku i da krene kolo kroz dvoranu. Dinamika se mijenja često, a isto tako i zvukovi clean gitara s masnim, čvrstim distorziranim rifovima. Katkad negdje u daljini začujete „Maljčike“, a ponekad System Of A Down, što s obzirom na materiju koja se obrađuje i nije pretjerano čudno. Dečki su prilično uigrani, na što je vjerojatno dodatno utjecala i priprema za snimanje albuma. Na pozornici ih predvodi pjevač Goran Rajić-Rajko koji je frontmen u punom značenju te riječi. Ta uloga i stav su mu jednostavno urođeni, a što znatno doprinosi uvjerljivosti cjelokupnog zvučno-vizualnog dojma.

Sve pjesme koje su izveli bile su otpjevane na ruskom, a jedina iznimka je bio novi singl „Smuglyanka“, koji je prepjevan na hrvatski (pjesmu možete poslušati i besplatno skinuti: http://cherkezi.bandcamp.com/track/smuglyanka). U razgovoru s članovima benda, saznao sam da će gotovo cjelokupni materijal na novom albumu biti na hrvatskom. Takav je potez pomalo rizičan, budući da će se na neki način izgubiti dio autentičnosti i egzotičnosti. Međutim, ono što će zasigurno dobiti je aktivno sudjelovanje publike u još većoj mjeri na koncertima, a što si svaki bend, naročito ovakvog tipa, ipak priželjkuje. Takve su tvrdnje dobile potvrdu u reakciji prisutnih prilikom izvođenja već spomenute pjesme, a uzmemo li u obzir da su je dali na besplatno skidanje tek prije nekih tjedan dana, čini se da bi od toga mogli profitirati i pridobiti širu publiku. Nakon otprilike sat vremena ova blagdanska punk rock zabava je završena, a vjerujem da je većina od stotinjak jučer prisutnih posjetitelja mogla ovim nastupom biti zadovoljna.

Misija Cherkeza nije odašiljanje u svijet dubokoumnih poruka i virtuoznost izvedbe, već žestoka i zabavna svirka koja će zakotrljati energiju i prenijeti je na slušatelja i to im uspješno polazi za rukom. Vidjet ćemo što će im u slijedećoj godini donijeti novi diskografski uradak. До свидания.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X