Christian Sands Trio otvorio 13. JAZZG u Lisinskom – priroda i društvo

Christian Sands je svojim trećim gostovanjem u Hrvatskoj otvorio 13. Zagreb Jazz Festival u ponedjeljak u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Christian Sands Trio na 13. Jazzg (foto: Vedran Metelko)

Talentirani mladi američki jazz skladatelj i pijanisti Christian Sands u Lisinskom je nastupio u pratnji svog brata Ryana Sandsa na bubnjevima i kontrabasista Philipa Norrisa. Njihov lepršavi, ali i fluidni nastup probio je trajanje od dva sata, a dugi aplauzi počeli su već s izlaskom Christian Sands Trija na pozornicu. Sinoćnji koncert bio je i prva prilika za ovdašnju jazz publiku čuti Sandsa u ulozi vođe sastava. Naime, 2012. u Rovinju i potom 2014. u Zagrebu nastupao je u formaciji sastava Christiana McBirdea.

Zagrebački nastup bio je spoj dva nadahnuća. S jedne strane, Christian Sands je kreativni ambasador Zaklade Erroll Garner usmjerene na nasljeđe američkog skladatelja i virtuoznog pijaniste Erolla Garnera stasalog u swing eri jazza, no važnijeg po radu s Charliejem Parkerom kao i autorstvu instrumetalne balade „Misty“ koje je postala jazz standard. S druge strane, 33-godišnji pijanist crpi inspiraciju iz svijeta prirode. Njegov, prije dvije godine za Grammy nominiran, album „Be Water“ bio je inspiriran vodom – koliko njenim fizikalnim svojstvima, tako i kao uvjetom života. Odjeven sinoć u upadljivo zeleno-cvjetni ogrtač, Sands se doimao i kao ambasador nekog od brojnih ekoloških pokreta.

Christian Sands Trio na 13. Jazzg (foto: Vedran Metelko)

Njegova kritika svijeta u uvjetima ubrzanih klimatskih promjena ne polazi od zastrašujućih distopijskih projekcija, već iz izvedbi koje oponašaju balans prirodnog sklada, često praćen zvukovima šume, pjeva ptica i žubora vode. Kao da je konstantno evocirao na balans okoliša kojeg postajemo svjesni tek sada kad nam izmiče i postaje stvar prošlosti u vremenu kad ni na početku mjeseca studenog ne razmišljamo o zimskim kaputima. Dakle, Sands je sinoć bio kao glasnik iz neke utopije, koliko evocirajući na nekadašnji sklad prirode, tako i na stare majstore jazza. U završnici kao da je njegov trio to dvaput naglasio. Za oproštaj od publike izvedena je „Anthropology“ Charlieja Parkera, nastala iz Birdovog hobija promatranja ljudi i njihovog ponašanja, kako je Sands rekao u uvodu, da bi za bis bio odabran Satchmov neuništivi evergrin „What a Wonderful World“ kao možda i najjača alegorija.

U prvom dijelu dominirale su izvedbe „Be Water“ i „Light Blue“ – razigrane i glasne, kao da je trio odlučio ‘stati na gas’ i potpuno ispuniti harmonijom prostor malog Lisinskog. Punoća zvuka činila se skoro nepojmljivom s činjenicom da je proizvode samo tri čovjeka na pozornici. Pored Christiana jednako je briljantan bio i kontrabasist Philip Norris – pedantno precizan i s neuhvatljivom brzinom prstiju kad su to solo točke od njega zahtijevale. Norris je kičma ritam sekcije Christian Sands Trija, svojevrsna čvrsta i sigurna podloga za lepršavu onomatopejsku zvučnu igru Christianova brata Ryana, kojeg možda i nismo čuli u najboljem svjetlu jer se tijekom koncerta borio s prehladom.

Christian Sands Trio na 13. Jazzg (foto: Vedran Metelko)

Središnji dio nastupa bio je u potpunosti s duhom jazza kao takvog – trio se kroz neimenovanu improvizaciju otisnuo na put u nepoznato, a Sands je to kasnije komentirao riječima: „Krenuli smo u improvizaciju da vidimo što će se dogoditi, jer uvijek se nešto dogodi“, da bi nakon toga evocirao uspomene na svoj debitantski album izvedbom „Reaching For The Sun“, jedne od prvih autorskih skladbi kojom kao da kontrastnom igrom oslikava uvijek nedovoljno istražen teritorij ljudskih težnji i koji pod Sandsovim prstima kao da pleše neku začudnu kombinaciju jazza i afro-cubane.

Bio je to koncert koji kao da je nosio skrivenu poruku o traženju onog dobrog u nama – jednostavnog i fluidnog poput vode – esencije za bolji život.

13. Zagreb Jazz Festival nastavlja se u ponedjeljak 7. studenog u Tvornici kulture gdje će nastupiti Jazz/Takes Supergroup s modernim instrumentalnim jazz aranžmanima poznatih skladbi iz raznih žanrova i od strane raznih izvođača (Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains, Nirvana, Soundgarden, Chic, Abba, David Guetta, Metallica, Nas, Notorious B.I.G., A Tribe Called Quest, Patti Smith, The Ramones) i u kojoj svira Darryl Jones, najdugovječniji basist Rolling Stonesa, koji će time po drugi put posjetiti Zagreb. Ovog puta izvan matičnog sastava.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X