Chui i Josipa Lisac – kad se susretnu glazbeni istomišljenici

Zamračen prostor zagrebačke dvorane Muller s decentno osvijetljenim scenskim rekvizitima i zanimljivo osmišljnim vizualnim komponentama odavale su potpis redatelja Radislava Jovanova Gonza koji je bio potpuno fokusiran na snimanje novog spota grupe Chui u suradnji s Josipom Lisac.

Toni Starešinić (Chui) i Josipa Lisac (Foto: Zoran Stajčić)
Toni Starešinić (Chui) i Josipa Lisac (Foto: Zoran Stajčić)

Spomenuta okupljena krema domaće kreative u subotu je radila na vizualnoj komponenti pjesme „Tebi putujem“ koja će ujedno biti i neobično dugačak singl obzirom da traje sedam minuta. Dokaz je to da je suradnja najveće hrvatske vokalne dive i grupe Chui (čiji je album „Third Sun From The Stone“ domaća kritika proglasila najboljim u 2015. u sveobuhvatnoj zajedničkoj godišnjoj listi najboljih albuma u tjednika Nacional), hrabra, smislena i neopterećena singl gabaritima glazbenog biznisa kao takvog.

„Znamo da Josipa želi biti moderna u glazbi. To se čuje i na njenim posljednjim albumima. Mislim, takva je oduvijek. Sjetimo se samo „Dnevnika jedne ljubavi“, to je tada bio svjetski top, i do današnjeg dana je ostalo tako. Što se tiče pjesme „Tebi putujem“, Željka Veverec (pjevačica grupe Mangroove, op. a.) bila je posebno fokusirana na tekst, trudila se baš napraviti ga po Josipinoj mjeri i stvoriti puno prostora za njenu ekspresiju“, objasnio je Toni Starešinić, klavijaturist i vođa grupe Chui, koja je odnedavno iz forme trija prerasla u kvartet.

Josipa Lisac kazala je da joj je bilo iznimno drago što su Chui baš nju poželjeli u pjesmi, te navela: „Ponudili su mi to još u srpnju prošle godina, ali sam imala izuzetno burno i radno ljeto i onda sam ih zamolila da me pričekaju do jeseni jer mi se pjesma jako dopala. Svidio mi se općenito njihov glazbeni pristup. Pjesma je kao nekakva mantra. Cijelo vrijeme glazbeno ideš kroz istu priču, a daje ti izuzetnu širinu. To znači da je nešto jako dobro. Daje ti slobodu da zapravo napraviš svu tu lepezu nekakvog raskošnog vokala kojim se može uglazbiti jako kvalitetan tekst. To su sjajni glazbenici. Poznam Vojkana Jocića još od prije jer smo surađivali, zatim Janka Novoselića, sina od Jure Novoselića, a Tonija sam tek nedavno upoznala. Ima jedan jako lijepi detalj, kad smo snimali pjesmu u studiju, on je došao s albumom „Dnevnik jedne ljubavi“. Dakle tu se radi i o jednoj ljubavi u pozadini. To su apsolutno najljepši komplimenti, to su najveće nagrade koji ne možeš ni riječima nacrtati. Znate kad vam netko dođe i sjeti se neke pjesme, dirne ga. Pogotovo kad dođu mladi od trideset godina. Ja sam zahvalna na takvim trenucima u životu. To znači da je ostavljen trag. Inspirativan, motivirajući trag. Znate mi se svi naslanjamo jedni na druge. Prije mene su bili neki ljudi koje sam ja slušala. Karlu je Elvis Presley bio idol, ali imao je i druge uzore. A to je vodilo tome da se Karlo kasnije izgradio u jednog fantastičnog kompozitora. Ja sam se također razvijala, ali sam slušala, jer uvijek postoji netko tko te inspirira i motivira da se ti također možeš razviti i napraviti nešto od sebe. Znate, mi svi koji se rađamo s nekim talentom, mi se moramo potruditi i nadograditi taj talent, napraviti nešto od sebe. I to je jako lijepo kad se pokaže da je kroz vrijeme ostavljen neki trag i sad se netko drugi na to naslanja. Postat će još bolji. I to je zapravo cijela poanta. Tako da muzika ide dalje. Ova pjesma mi se jako dopada jer je u vremenu, jer sam onda i ja u vremenu. Da budem potpuno iskrena, imam puno bolje komunikacije s mlađima od sebe i to puno mlađima od sebe“.

Oko ovog posljednjeg detalja Josipa se dodatno nadovezala inspirirana Tonijevim izrečenim mišljenjem. „Toni je to lijepo rekao; dijele nas neke godine generacijski, ali mi smo glazbeni istomišljenici. I to je famozno rečeno. I to je neka istina. Znate to je neki bunt, ali on nije naglašen kod svih. Mladi donose taj bunt. Unose sebe. Ratnički. Pokušavaju tu među starijima napraviti reda (smijeh). I meni se to dopada. Meni se to jako dopada. I ja sam takva bila, a danas sam jednako takva i ostala (smijeh). Znači onda se tu nešto posloži. I treba tako biti. Nije to otkrivanje tople vode. Znate bila sam na jednom predavanju kad je jedan profesor rekao: „Uvijek se ponašajte kao da otkrivate toplu vodu.“ Eto, to je taj motiv; idemo nešto napraviti. Ja ću se tu motivirati. Sve ću dati od sebe jer lijepo je kad se neki glazbeni istomišljenici mogu susresti.“

Pored singla i spota „Tebi putujem“ kojeg uskoro možemo očekivati, grupa Chui prihvatila se još jednog velikog izazova, a to je zajednički nastup s Jazz orkestrom HRT-a koji će se održati 1. ožujka u Muzeju suvremene umjetnosti, koji će ujedno biti i posljednji na kojem će bubnjeve svirati Janko Novoselić, obzirom da je njegovo mjesto već zasjeo Ivan Levačić. A hoće li im se tada na pozornici i premijerno pridružiti Josipa Lisac, saznat će oni koji će prisutvovati tom značajnom domaćem glazbenom događaju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X