Chui povodom vinilnog izdanja albuma ima novi video spot ‘Symphony Of A Metropolis Act I’

U četvrtak je u zagrebačkom kinu Tuškanac održana filmska premijera novog spota grupe Chui za pjesmu ‘Symphony Of A Metropolis Act I’ s njihovog albuma ‘Zagreb- Berlin’ koji je prije desetak dana doživio i svoje dvostruko vinilno izdanje.

Chui ‘Symphony Of A Metropolis Act I’

Spot je prikazan kao iznenađenje posjetiteljima aktualnog ciklusa filmova Tima Burtona, a Tuškanac je izabran kao mjesto na kojem je grupa Chui prije tri godine svirkom uživo pratila projekciju nijemog filma ”Berlin – Simfonija velegrada” Waltera Ruttmana iz 1927. godine, a skladbe iz tog seta našle su se i na albumu “Zagreb-Berlin”.

Kino-premijera spota u režiji Arsena Oremovića upriličena je zbog filmofilskog sadržaja spota koji nema samo poveznice s montažnom estetikom Ruttmanova filma, nego i sadrži izravne citate iz njemačkog ekspresionističkog filma “Metropolis” Fritza Langa iz 1927. godine.

“Arsen nas je sa svojim spotom na neki način odveo u Berlin 2022., a premijerom spota u Kino Tuškancu cijela priča dobiva točku na „i”. Moram priznati da sam jednako sretan kako zbog odličnog spota tako i zbog Arsenovog oduševljenja našom glazbom koje nesebično širi na svoju okolinu”, kaže član grupe Chui Toni Starešinić, dok autor skladbe, basist Konrad Lovrenčić dodaje: “Prvi čin prati buđenje velegrada od prvih sunčevih zraka do frenetičnog paljenja svih strojeva koji pokreću grad. Drago mi je da se Arsenu toliko svidio prvi čin da je odlučio napraviti spot, koji je hommage samom filmu ‘Berlin – Simfonija velegrada’ i čini se kao da je modernizirao originalni film u kratkoj formi.”

Redatelj i scenarist spota Arsen Oremović kaže da je u ovoj glazbi čuo puno više od soundtracka za “Simfoniju velegrada”.

“Ne znam da se netko toliko kvalitetno približio instrumentalnim skladbama Bowiejeve „berlinske trilogije” kao Chui ovim „soundtrackom” i tako me vratio omiljenom Berlinu, Langovom Metropolisu i cijeloj berlinskoj ‘distopijskoj’ stilistici: filmskoj, likovnoj, glazbenoj… Tako da za mene ovaj spot nije mogao izgledati nikako drukčije nego poput varijacije ‘Metropolisa’ stotinu godina kasnije, pri čemu bih posebno istaknuo postprodukcijske zahvate direktora fotografije Raula Brzića i da su neki kadrovi originalno snimani u Berlinu kao suvremena preslika Langovih vizija. Jako sam ponosan da je ovaj spot imao svoju premijeru baš u kinu Tuškanac u kojem je Chui krenuo s tim fenomenalnim i po meni nedovoljno eksponiranim projektom”, kazao je Oremović.

Spot vrijedan prikazivanja na velikom platnu i pred pravom kino publikom pozdravljen je velikim pljeskom, a za nadati je da će biti primijećen i kod ocjenjivanja spotova na Danima hrvatskog filma i kod nagrade Porin, s obzirom na činjenicu da se spotovi za instrumentalne skladbe zbog izazova umjetničke interpretacije posebno ističu među video radovima svojom kvalitetom i produkcijskim vrijednostima.

Chui ‘Symphony Of A Metropolis Act I’

Hvaljeni space jazz rock genijalci Chui ove godine slave 10. obljetnicu osnutka sastava i sjajnu 2022. godinu zaokružili su dvostrukim vinilnim izdanjem njihovog hvaljenog albuma “Zagreb-Berlin”, koji je dosad objavljen samo u digitalnom obliku. Šesti studijski album Chui od samoga izlaska u svibnju ove godine ponovno je nanizao isključivo pozitivne kritike i pružio nam uvid u jednu drugu stranu sastava Chui, onu filmsku, koja je njima itekako dobro poznato područje. Prva strana albuma, ”Zagreb”, tako je sjajan nastavak prethodnog albuma ”Iz Kapetanovog dnevnika”, dok su drugu stranu i njegove uzbudljive kompozicije Chui skladali za soundtrack ”Berlin – simfonija velegrada”, glasovitog nijemog dokumentarnog filma Waltera Ruttmanna. Album “Zagreb-Berlin” sada je kompletiran objavom vinilnog izdanja. Album se, uz glazbeni dio, ističe upečatljivom naslovnicom albuma koju je kreirao vrhunski ilustrator i stripaš Igor Kordej, jedno od najpoznatijih, ali i svjetski najpriznatijih imena ove umjetničke i kreativne branše u Hrvatskoj.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X