CISAC-ovo izvješće za 2020. godinu: Veliki pad honorara od autorskih prava u cijelom svijetu

Međunarodna konfederacija autora i skladatelja CISAC u svom upravo objavljenom ‘Globalnom izvješću o ostvarenim naknadama od autorskih prava u 2020. godini’ otkriva prave razmjere pandemijske krize i utjecaja covida na kreativnu industriju svijeta.

CISAC-ovo globalno izvješće

Iz izvješća 228 društava iz 120 zemalja vidljivo je da su globalni prihodi autora glazbe, audiovizualnih, kazališnih i književnih umjetnosti u 2020. godini pali za 9,9%, te da financijski gubici iznose preko 1 milijardu eura u odnosu na prethodnu godinu.

Kreativne industrije koje su zabilježile najveći pad prihoda od autorskih prava su glazba, s padom od 10,7 posto u usporedbi s godinom prije i dramske umjetnosti (minus od 44 posto u odnosu na prethodnu godinu). Ostvarene naknade za audiovizualne umjetnosti gotovo se i nisu promijenile, čemu je doprinio porast pretplata na video-on-demand-usluge.

Vizualna umjetnost i književnost čak su i profitirale, s gotovo 20 i 5 posto rasta, zahvaljujući dugoročnim ugovorima i zakašnjelim isplatama.

No kako autorska prava na glazbu čine gotovo 88 posto ukupnih prihoda članica CISAC-a, njihov pad od gotovo 11 posto ozbiljan je problem za svjetsku glazbenu zajednicu. Unutar tog segmenta je najviše, naravno, stradao globalni prihod od javnih nastupa. On se s padom od 45 posto gotovo prepolovio u odnosu na 2019. godinu.

S druge strane, globalni prihod od digitalnih glazbenih servisa i platformi od 2,4 milijarde eura dijelom je ublažio ukupni pad – njegov je rast u 2020. iznosio 16,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. To je rezultat pojačane konzumacije streaminga te brojnih aktivnosti kojima su autorska društva u cijelom svijetu licencirala svoj repertoar na digitalnim platformama i servisima.

Iz izvješća je vidljivo i da 2021. godina neće donijeti značajnije poboljšanje prihoda, te da kreativcima i autorima još uvijek treba pomoć i potpora u održavanju i razvijanju karijera. Dvije godine krize ostavit će u poslovanju autorske zajednice duboke rane kojima će trebati dugo da zacijele. Istodobno, iako u porastu, prihodi s digitalnih servisa još su daleko od pravednih i zadovoljavajućih.

Zato je predsjednik CISAC-a, glasoviti autor i osnivač ABBA-e, Bjorn Ulvaeus, istaknuo nepravednost digitalnog tržišnog eko sustava: „Ako kreativno djelo prepoznajemo kao temelj kreativnih industrija, zašto onda prihvaćamo nevidljivost kreativaca u komercijalnom lancu vrijednosti? Tom problemu pridružila se i covid kriza razotkrivši dvije stvari: streaming je na putu da postane glavni izvor prihoda autora u budućnosti, no ti prihodi, unatoč svom rastu, jednostavno nisu dovoljni za dostojanstven život”. Ulvaeus se nada kako će nakon pandemije kreativci u društvu napokon dobiti značaj kakvog zaslužuju.

Iz hrvatske perspektive, u izvješću CISAC se osvrće na aktivnosti i pomoć HDS ZAMP-a autorima tijekom pandemijske 2020., uz još 9 društava iz drugih zemalja. „Početne prognoze utjecaja covida na prihode glazbenih autora i nositelja prava u Hrvatskoj predviđale su značajne gubitke. No, društva poput HDS ZAMP-a agilno su se prilagodila novom načinu poslovanja kako bi izbjegla najgori scenarij. Unatoč katastrofalnom padu prihoda od javnih nastupa na koncertima i priredbama, reakcije Hrvatskog društva skladatelja pomogle su da se šteta uspješno ograniči,” navodi se u CISAC-ovom izvješću.

U tekstu se nabrajaju i konkretni koraci koje je poduzeo HDS ZAMP: od i posebnog Anti-covid19 fonda za sve i Fonda solidarnosti iz kojeg je najpotrebitijim autorima isplaćivana financijska pomoć, preko smanjenja troškova poslovanja unutar same Službe do značajnog angažmana koji je rezultirao potpisivanjem ugovora s novim servisima i rastom digitalnih prihoda. Ističe se i solidariziranje s poslovnim korisnicima glazbe poput ugostitelja i obrtnika koji od HDS ZAMP-a tijekom lockdowna nisu dobivali račune ili su im oni značajno umanjeni, što je još uvijek na snazi.

„CISAC-ovo isticanje i priznanje HDS ZAMP-u još je jedna potvrda ugleda našeg Društva u međunarodnim okvirima. Naša pomoć članovima i reakcija na krizu istaknuta je kao primjer dobre prakse, uz bok društava iz Francuske, SAD-a, Velike Britanije i Njemačke. No, jednako kao za ovo međunarodno priznanje, drago mi je da su naše napore prepoznali i naši autori, članovi HDS-a”, komentirao je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Cijelo CISAC-ovo izviješće dostupno je ovdje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X