Coco Mosqiuto: Nije tajna, estrada nam nikad nije bila mila

Riječ, dvije s Cokijem uoči koncerta na šibenskom festivalu Regius.

Coco Mosquito (Foto: Ksenija Mikor)

Jinxi su jedan od rijetkih naših bendova koje su mainstream mediji zdušno prigrlili, a da ih se pritom ne moramo sramiti. Još od “Sexstasyja”, albuma čija je već demo verzija, prije gotovo 20 godina, oduševila mase izmučene domoljubnim hitovima, Jinxi ni u jednom trenutku nisu pali. Barem ne kreativno, pali su u međuljudskim odnosima. Rupa koja je nastala njihovim nestankom početkom stoljeća, bila je osjetna. Danas je, kaže Coki, sve u redu. Album “Na zapadu” vratio ih je u igru, “Diksilend” je potvrdio snagu. Nakon šest godina vraćaju se u Šibenik, predvodnici su prvog dana Regius festivala.

Jinxi se vraćaju na Jadriju. Doduše, sumnjam da se netko iz benda sjeća tog koncerta iz devedeset i neke, ali je ostao duboko urezan u pamćenju Šibenčana. Bilo je to negdje nakon ‘Sextasyja’ ili ‘Second Handa’. Koje su bitne razlike između tih Jinxa i ovih današnjih?

Ovi današnji Jinxi su u međuvremenu naučili svirati. A Jadrije? Kako se ne bismo sjećali, ne samo Jadrije nego i svih ostalih Šibenskih koncerata. Mislimo da je ta ljubav između Jinxa i Šibenika oduvijek bila obostrana. Uostalom nismo slučajno uvrstili Šibenik i Baldekin u našu povratničku dvoransku turneju 2007., a i taj koncert  je bio jedan od najboljih i s obzirom na kapacitet dvorane jedan od najposjećenijih. Izuzetno se veselimo ponovnom susretu i s Jadrijom i sa Šibenčanima jer ne samo da je, evo, od našeg posljednjeg koncerta ovdje prošlo već šest godina, nego će ovo u petak zapravo biti i koncertna premijera pjesama s našeg posljednjeg albuma “Diksilend” pred šibenskom publikom. Naravno, svirat ćemo i stare stvari.

Jinxi su bend čiji se povratak na scenu tijekom dvijetisućitih najviše priželjkivao. Publika je bila zadovoljna s povratničkom pločom ‘Na zapadu’, jesu li Jinxi ispunili svoja očekivanja povratkom?

Mi smo pri povratku sebi bili zadali dva zadatka: da se zaista vratimo na scenu i nastavimo snimati nove pjesme i albume i svirati koncerte, a ne da taj comeback bude jednokratni, nostalgični take money and run cirkus. I drugo, zapravo puno važnije, da riješimo sve one međusobne probleme i nesuglasice, razmimoilaženja i nerazumijevanja koja su i dovela do toga da smo prestali funkcionirati kao bend i na kraju se raspali. Rekli bismo da smo uspjeli i u jednom i u drugom.

Coco Mosquito (Foto: Ksenija Mikor)

Na Regiusu nastupate zajedno s hip-hoperima, punkerima i ostalim alternativno nastrojenim regionalnim muzičarima. Kakvoj sceni današnji Jinxi prirodno pripadaju?

Jinxi su oduvijek pop bend i to nije tajna. Isto tako, Jinxima  ovdašnja mainstream scena iliti estrada sa svojim običajima i pravilima ponašanja nikad nije bila mila. No, ni to nije tajna, a vjerojatno je i ta ljubav uzajamna. Kako bilo, općenito, glazbu ne djelimo na alternativnu ili mainstream, volimo i družimo se s onima koji se glazbom bave radi glazbe, a ne radi efekata (pare, slave, što već…) koje će njom proizvesti. Takvih je, eto, daleko više među hip-hoperima, pankerima i ostalim alternativno nastrojenim. Nastrojenim? Kakva psovka…

I dalje promovirate album ‘Diksilend’, star tri godine. Imali li kakvih naznaka nove autorske inspiracije?

Ima… S jeseni počinjemo probe s novim materijalom, pa ćemo vidjeti koliko će nam trebati vremena da to uobličimo. Za sada je još uvijek prerano išta najavljivati.

Zvuk Jinxa je prepoznatljiv po svojoj ‘pop hladnoći’. Kako ste prolazili s dalmatinskom publikom koja, ako ćemo generalizirati, uglavnom voli refrene za dizanje ruku?

Pop hladnoća? Nikad čuli… Što je to? Neki cool pop? Što bilo da bilo, zvuči kao da je to smislio neki opasan mudrac, u svakom slučaju puno pametniji i od nas i od naše muzike. Dalmatinska publika voli i pjevati i plesati, bar smo mi stekli taj dojam.

Regius festival u Šibeniku održava se 30. i 31. kolovoza.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X