Čuvar galerije iz dosade vandalizirao sliku vrijednu 6,6 milijuna kuna – kemijskom olovkom nacrtao oči licima na slici

Tri figure Anne Leporskaye poslane na restauraciju nakon što je čuvar galerije crtao oči po slici kemijskom olovkom prvog dana na poslu.

Tri figure Anne Leporskaye kojima je čuvar galerije iz dosade nacrtao oči (Izvor: The Art Newspaper Russia)

Vrijednu avangardnu ​​sliku vandalizirao je zaštitar koji se dosađivao i nacrtao kemijskom olovkom oči licima na umjetničkom djelu i to prvog dana rada u ruskoj galeriji Centar Jeljcin.

Tri figure Anne Leporskaye naslikane su između 1932. i 1934. i bile su osigurane na 75 milijuna rubalja (6.600.000,00 kuna). Slika je bila izložen u sklopu izložbe apstraktne umjetnosti u Predsjedničkom centru Boris Jeljcin u Jekaterinburgu.

Alexander Drozdov, izvršni direktor Jeljcin centra, nije identificirao zaštitara u izjavi, ali je rekao da je radio za privatnu zaštitarsku tvrtku i da je otpušten.

Kustosica izložbe, Anna Reshetkina, rekla je da je slika vandalizirana “olovkom marke Jeljcin centar” i dodala: “Njegovi motivi su još uvijek nepoznati, ali uprava vjeruje da je to bila neka vrsta gubitka racionalnog razmišljanja”.

“Srećom, vandal je crtao olovkom bez jakog pritiska, pa stoga reljef poteza u cjelini nije narušen”, kazala je kustosica. Vandalizam su 7. prosinca 2021. prvi primijetila dva posjetitelja koji su podigli uzbunu s djelatnikom galerije. Slika je uklonjena s izložbe i vraćena u Državnu Tretjakovsku galeriju u Moskvi, koja je sliku posudila.

Stručnjaci za restauraciju u Tretjakovu procjenjuju da bi restauratorski radovi koštali 250.000 rubalja (20.000,00 kuna).

Jeljcin centar prijavio je štetu policiji 20. prosinca prošle godine, ali je Ministarstvo unutarnjih poslova Jekaterinburga prvotno odbilo podići tužbu jer je šteta ocijenjena “beznačajnom”. Ruski mediji objavili su da se Ministarstvo kulture kasnije žalilo državnom tužiteljstvu na nepostupanje, a prošlog tjedna policija je objavila da je otvorila istragu. Osumnjičenom prijeti novčana kazna i zatvor do tri mjeseca.

Jeljcin centar je od tada postavio zaštitne zaslone na preostale radove na izložbi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X