Daikaiju u AKC Attacku – Čudovište ponovno napada!

Lanjski koncert psycho-surf atrakcije Daikaiju mirne sam duše proglasio najboljim koncertom godine. Svirali su u Vintage Industrial Baru pred jedno tridesetak-četrdesetak duša. Naime, publike je bilo taman dovoljno da stane na pozornicu i zamjeni mjesta sa bendom. No, kako to biva, svi koji su bili, pričali su o tome. Spektakl kakav se rijetko viđa. Proširio se glas o luđačkom nastupu i probudila se želja među ljudima da i oni tome svjedoče. Ludom igrom slučaja, priliku su dobili i manje od godinu dana nakon prvog nastupa. I to na besplatnom koncertu u nedjelju navečer u AKC Attacku.

  •  
  •  
Daikaiju u AKC Attacku (Foto: Izidor Tačković)

Daikaiju svoje koncerte naziva “napadima”, pa se tako Attack pokazao logičnim mjestom za održavanje istog. Brojnost publike u odnosu na prošlogodišnji napad se ugrubo utrostručio. I nije trebalo dugo da započne totalno ludilo. Već na prvoj pjesmi gitarist se spustio duboko u publiku i svirao nasred kluba. Uslijedili su svi trikovi koje smo imali prilike vidjeti na prošlom nastupu, ali zbog brojnosti publike atmosfera je djelovala nabrijanije i efektnije nego onda. Posjedavanje publike na pod, nošenje članova benda na rukama i ramenima, dodjeljivanje instrumenata nasumičnim posjetiteljima, sve to bila je zabavna uvertira do trenutka koji smo, mi koji smo ih već gledali, napeto iščekivali. Bubanj je preseljen u tren oka sa pozornice u publiku uz pomoć, prebrojao sam, pet bubnjara različitih domaćih bendova (Vlasta Popić, Radost, Svemir, Čudnoređe, Moskau), od kojih će nekoliko pripomoći i svirački u ovom nastupu. Nedugo zatim započelo je polijevanje činela benzinom, zapaljena je vatra i krenuo je totalni kaos.

U cijeloj priči Daikaijuova napada glazba je nekako sekundarna pojava. Da tutnje tu neke surf-rock gitare, mlate taj bas i bubanj divljački, ali riječ je prije svega o vizualnom i luđačkom prazniku za sva osjetila. Teško je naći riječi za opis sveg tog rasula koje se odvija, stoga je prateća fotogalerija neophodna ilustracija opće atmosfere. Ponovljen je i trik dizanja bubnjara i bubnja uvis, jedino nažalost, na stropu Attacka nije bilo elemenata sa kojih bi gitarist naglavce visio.

Bio je čisti užitak gledati raširene i zacaklene oči pojedinaca u publici, odmahivanje glava u nevjerici, usta razvučena u lude cerove, jer doista, u manje od godinu dana, rođena je i potvrđena ljubav Zagreba i Daikaijua. Već je netko od kolega povukao paralelu prethodnog napada na Vintage sa prvim koncertom The Nationala, na kojem su baš svi bili među tridesetak posjetitelja u Ksetu. Ako se paralela zagrebačke fatalne privlačnosti povlači dalje, ovo je bila underground verzija onog drugog nastupa u Pauku, na koji su svi koji su pričali da su bili na prvom, imali doista priliku i doći. Srećom, Daikaiju je dovoljno alternativan bend da neće doživjeti nastavak The Nationalove priče o gubitku kontrole, no to je materijal za sasvim drugi tekst.

Na koncu, kao i uvijek, tko je bio – pričat će. Tko opet nije bio, sasvim sigurno imat će još prilika, jer ovi momci toliko vole svirati i ludovati, da su voljni ovako ad hoc uvrstiti Zagreb u turneju i svirati za doslovno dobrovoljne priloge iz publike.

Saznajte više: Daikaiju i Threesome u Vintage Industrial Baru – Najluđi koncert na kojem niste bili

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X