Dalibor Matanić izgubio sve angažmane jer su izašle priče o njegovom uznemiravanju žena

Potresnu priču objavio je Večernji list, čiji novinari su razgovarali s velikim brojem žrtava koje su uglavnom mlade djevojke koje su bile poslovno angažirane kod donedavno najzaposlenijeg hrvatskog redatelja.

Dalibor Matanić (Foto: Andriy Makukha / Wikimedia)

Dalibor Matanić je u ožujku ostao bez posla na velikoj europskoj seriji, zatim kampanji za jedan ženski časopis, te je izgubio predizborni angažman za vodeću hrvatsku političku stranku nakon što su do njegovih producenata došle priče žena koje je seksualno uznemiravao, piše Večernji list.

Šok u filmskoj zajednici i javnosti utoliko je veći jer je Matanić slovio za borca za ženska prava i obiteljskog čovjeka, no njegovo problematično ponašanje prema ženama nije “od jučer” po saznanjima i svjedočanstvima koje su dale žrtve koje su za ovu priliku željele ostati anonimne. Večernji list je odlučio objaviti tu priču unatoč pritiscima koje je redakcija dobivala (iako nije navedeno od koga konkretno), kao i iz razloga što je Matanić bio jedan od članova žirija poznate dodjele nagrada “Večernjakova ruža”.

“Večernji list zadnjih je tjedana razgovarao s velikim brojem žrtava Matanićeva nametljivog i uznemiravajućeg ponašanja koje su odreda ogorčene zavjetom šutnje koja se oko svega stvarala, pogotovo od istaknutijih hrvatskih feministica i ženskih časopisa koji su za sve već jedno vrijeme znali”, jedan je od navoda u članku o Matanićevim predatorskim navikama, iako je u javnosti odavao sliku muškarca koji podržava #metoo pokret.

Poznati redatelj je naime već deset godina u poslovnim krugovima poznat po svom problematičnom ponašanju koje je znalo eskalirati na tzv. filmskim partyjima, koji se obično priređuju na kraju snimanja. Također, redovno je birao mlađe žene koje su bilu u strahu za posao i karijeru i koje su se bojale suprotstaviti redatelju koji je godišnje snimao po nekoliko filmova, serija, video spotova i reklama.

Navodi se da je u svom predatorskom ponašanju često komunikaciju sa žrtvama vodio preko Vibera kako ne bi ostajao pisani trag, jer u toj aplikaciji postoji opcija da se poruke same brišu nakon određenog vremena, kao i opcija da se upali alarm kad druga strana snimi zaslon ekrana.

“Imale smo dojam da se njega štiti, pogotovo iz nekih ljevičarskih krugova koji su morali za sve znati, da je nedodirljiv i da bi progovaranje o problemu značilo zatvorena vrata za rad u budućnosti. Ponekad sam se i sama osjećala kao suučesnica znajući za neke od tih stvari, slušajući neprimjerene komentare, gledajući usputno dodirivanje i pokušavajući se pobrinuti da snimanje usprkos svemu protekne što bezbolnije”, navodi jedna od žrtava.

Ozbiljnosti i širine problema svjesni su ljudi iz Matanićevog najbližeg obiteljskog i poslovnog kruga, koji su kazali novinarima Večernjeg lista da “zadnja dva tjedna zbog osobne situacije nije dostupan javnosti te da i sami ovih dana proživljavaju najteže dane”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X