Damir Imamović održao predavanje o društvenom životu saza

Osim što je izvanredan glazbenik, Imamović se pokazao i kao vješt i zanimljiv predavač te vrlo predan istraživač na području etnomuzikologije.

Damir Imamović (foto: Ivan Laić)

Jedan od danas najistaknutijih sevdah glazbenika, Damir Imamović, održat će večeras u zagrebačkoj Močvari ekskluzivni samostalni koncert, a kao uvertiru u taj događaj jučer je u maloj dvorani Pogona Jedinstvo održao i predavanje/radionicu pod nazivom “Sazlijska scena Sarajeva”.

Pojam “sazlija” označava glazbenika koji svira saz, drveni žičani instrument naoko sličan tamburi, ali s posebno zanimljivim rasporedom pragova i neobičnim štimom. Upravo je to glazbalo bilo glavnom temom Imamovićevog izlaganja, s posebnim naglaskom na društveni život saza koji se dugo u etnomuzikološkoj tradiciji predstavljao kao instrument koji se više svirao u okružju doma i obitelji nego u javnom prostoru. Imamović u izlaganju izlaže čitav niz dokaza koje je pronašao u svojim istraživanjima, a koji sugeriraju upravo suprotno, odnosno da je saz bio itekako prisutan na sarajevskoj “sceni” s koje, realno, nikada nije ni otišao.

Osim što je izvanredan glazbenik, Imamović se pokazao i kao vješt i zanimljiv predavač te vrlo predan istraživač na području etnomuzikologije. Rad koji je okupljenima jučer prezentirao ex cathedra uz mnoštvo slajdova i zvučnih zapisa, od kojih su neki sezali sve do samog početka dvadesetog stoljeća, uskoro planira objaviti u svojoj sljedećoj knjizi koja će istražiti nekoliko stoljeća povijesti ovog instrumenta u Bosni i Hercegovini, gdje je dospio iz Irana kroz ruke turskih osvajača.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X