Damirov Django Group u Lisinskom – mali festival uspomena

Bilo je dirljivo i ljudima koji nisu poznavali Damira, teško je uopće zamisliti kako je ganulo njegove najbliže.

Damirov Django Group u Lisinskom (foto: Vedran Metelko)

Sisački gitaristički virtuoz Damir Kukuruzović bio je možda i najistaknutiji domaći majstor gypsy jazz stila, no bio je i čovjek velika srca i zarazno vedrog raspoloženja, što je ostavilo jednak trag na sve one koji su ga znali, kao što je i njegovo sviračko umijeće očaravalo njegovu publiku. I jedni i drugi doživjeli su velik šok kada je na kraju 2020. Damir podlegao posljedicama koronavirusa i ostavio rupu na glazbenoj sceni napustivši ovozemaljsko postojanje.

Album na kojem je Kukuruzović prije smrti radio sa svojim Django Groupom doživjet će posthumno izdanje pod imenom “Smile”, prema divnoj istoimenoj pjesmi Charlieja Chaplina, što je potpuno u skladu s isticanom povezanošću između reportoara Damirovog sastava s glazbom korištenom u filmovima. Ploča je doživjela zaslužene jednoglasne pohvale kritike i doimalo se kako predstavlja dirljiv kraj priče za sastav jednog velikog glazbenika, jer što će jedan Damir Kukuruzović Django Group bez Damira Kukuruzovića?

Marijana Barišić (foto: Vedran Metelko)

No, umjesto toga krenula je promocija albuma s nizom koncerata koji su se pretvorili u divnu posvetu i uspomenu na vođu sastava, a sinoć je jedan od takvih održan i u prostoru Male dvorane Vatroslava Lisinskog. Prije nego što se zasviralo, uvodnu je riječ održao legendarni košarkaš Zoran Čutura, da bi nakon njega mikrofon preuzeo Zvonimir Bučević Buč koji je Kukuruzoviću posthumno uručio priznanje HGU-a za doprinos glazbi. Osjećajan govor održala je i Damirova supruga Marijana Barišić, a zatim smo pogledali kolaž videozapisa s koncerata benda, ali i privatnih snimki iz kojih se mogla očitati velika vedrina i duhovitost pokojnog gitarista.

Sam koncert Damirov Django Group započeo je izvedbom pjesme “Tears”, a vođenje sastava preuzeo je njegov violinist, Sarajlija Bruno Urlić koji je Damiru bio ono što je Djangu Reinhardtu bio Stéphane Grappelli. Urlić možda nema Kukuruzovićevu nonšalanciju u komunikaciji, ali svakako ima karizmu i još više emociju, što se vidjelo iz uvodnog govora u kojem su potekle i iskrene suze, a koji je održao nakon izvedbe sljedeće skladbe, uraganske “Tchavolo Swing”.

Damirov Django Group u Lisinskom (foto: Vedran Metelko)

Valja naglasiti da je u posthumnoj varijanti postava Django Groupa pojačana i trima dodatnim glazbenicima. Urliću, električnom gitaristu Miroslavu Čehaiću i basistu Željku Bilbiji pridružuju se tako klavirist Paul Kempf i Goran Brebrić na cajonu, a posebne pohvale zaslužio je mladi gitarist Juraj Markač kojemu je pripao nezahvalan zadatak preuzimanja Damirovog instrumenta. Nakon što su se predstavili s tri uvodne pjesme, postalo je jasno da u ovom sastavu i bez Damira predstavljaju jedan od najsnažnijih izdanaka domaće gypsy jazz scene.

Zoran Predin i Damirov Django Group u Lisinskom (foto: Vedran Metelko)

No, koncert je nakon toga počeo prerastati u nešto što bi se moglo opisati kao omanji spektakl jer se na pozornicu prvo uspeo slavni slovenski kantautor Zoran Predin kojemu Damirova grupa dugo služi kao prateći sastav. Za početak je premijerno izveo “Pjesmu o novoj zvijezdi” posvećenu Kukuruzoviću, ganutljivu baladu od koje je zasuzilo mnogo oko u publici, a slično je bilo i sa sljedećom, ranije spomenutom Chaplinovom “Smile” na kojoj se bendu pridružuje i Marijan Jakić na saksofonu.

Potonji će se zadržati i na sljedećoj, još jednoj filmskoj, “Valovi Dunava”, a zatim će erupciju oduševljenja prouzročiti gostovanje zvijezde večeri, virtuoza gypsy swinga i Damirovog dobrog prijatelja i čestog suradnika Paulusa Schäfera čija su brzoprsta sola zvučala kao da dolazi iz paralelne stvarnosti, a ne iz romske zajednice u Nizozemskoj. O njegovoj veličini dovoljno govori činjenica da je cijeli sinoćni događaj organiziran tako da bi se mogao uskladiti sa Schäferovom europskom turnejom.

Paulus Schäfer i Damirov Django Group u Lisinskom (foto: Vedran Metelko)

Paulus će se zadržati na čak pet pjesama, uključujući i slavni Djangov “Minor Swing” te kabaretsku izvedbu “Bei Mir Bist Du Schön” koju je vokalno predvodio nevjerojatno energični i simpatični Miro Ungar za kojeg je doista nemoguće povjerovati da je prije dva tjedna napunio 85 godina života. Ungar je otpjevao i šansonu “Ma premiere guitare” napisanu u čast Reinhardtu, a sinoć posvećenu Kukuruzoviću, čije je stihove djelomično čak i prepjevao na hrvatski.

Vesna Čipčić i Damirov Django Group u Lisinskom (foto: Vedran Metelko)

Nakon instrumentalne izvedbe standarda “Dark Eyes”, vratili smo se frankofonom izričaju kada je Sonja Stević Galić otpjevala “Johnny” Vaya Con Diosa, a regularni dio koncerta okončan je najnovijim singlom “D(j)evojko mala” koja se očekivano pretvorila u singalong. Prvi bis je obilježila furiozna “Ševa” u koju su ubacivani i popularni rifovi iz pjesama kao što su “Devojka s čardaš nogama” i “Smoke on the Water”, ali najemotivniji trenutak dogodio se kada se na pozornicu popela slavna srpska glumica Vesna Čipčić koja je detaljno opisala svoj odnos s Kukuruzovićem prije nego što je ušla u recitaciju predivne poeme Desanke Maksimović “Predosećanje”, pjesme jednako majstorski napisane kao i izvedene: “S nežnošću gledah stopa ti trag, trag po snegu belom; i znadoh da ćeš biti mi drag, drag u životu celom.”

Za kraj je, kao i inače, sačuvana “A sad adio” Olivera Dragojevića za koju se na pozornici okupila sva sila muzičara i prijatelja. Sve to bilo je dirljivo i ljudima koji nisu poznavali Damira, teško je uopće zamisliti kako je ganulo njegove najbliže. Ako ste ikad pomislili da nema smisla slušati Damirov bend bez Damira, grdno ste pogriješili u razumijevanju ovog koncepta. Svi koji su gledali nastup zaklet će se da je Damir sinoć bio prisutan. I sveprisutan.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X