Dan Tepfer Trio u Puli – večer prepuna kurioziteta i svjetskih premijera

Dan Tepfer Trio nastupio je u ponedjeljak u Istarskom narodnom kazalištu na trećem ovosezonskom koncertu Backstage Live Pula Festivala.

Dan Tepfer Trio u Istarskom narodnom kazalištu (Foto: Davor Hrvoj)

Izuzetno svestrani i talentirani američki pijanist Dan Tepfer prvi put je u Hrvatskoj gostovao prije nekoliko godina u Zagrebu kao član sastava legendarnog Leeja Konitza, koji je nažalost bio jedna od prvih žrtava koronavirusa u glazbenom svijetu još na samom početku pandemije. Pored brojnih suradnji koje je Tepfer ostvario, jedan od kurioziteta koji se ne može naći u njegovoj službenoj biografiji jest da je on komponirao demo glazbu za Oskarima ovjenčani „La La Land“, film redatelja Damiena Chazellea, a kako mi je kasnije tijekom večernjeg druženja nakon koncerta kazao, za to nije bio honoriran jer je Chazelle bio potpuno švorc u toj ranoj fazi kad je film još bio u skicama i kad mu je Tepfer priskočio u pomoć.

Ovaj 39-godišnji mladi jazzist stvara u skladu s izazovima vremena u kojem živi, posebno je ponosan na svoj „Natural Machines“ opus u kojem stvara glazbu služeći se kompjuterima i algoritmima kroz koje ujedno traži i sraz i sklad između čovjeka i tehnologije, između savršenstva i nesavršenstva kroz improvizirani pristup. Formacija trija mu je omiljena, kako kaže, jer u njoj improvizacija najviše dolazi do izražaja u izvedbi i komunikaciji, daleko više nego u višeljudnim formacijama.

Dan Tepfer Trio u Istarskom narodnom kazalištu (Foto: Davor Hrvoj)

U Puli je nastupio sa svojim triom u kojem sviraju poljski glazbenici Michal Baranski na kontrabasu i Lukasz Zyta na bubnjevima. S njima surađuje već više od deset godina jer osjeća posebnu kemiju u radu. Bilo je to ubrzo jasno i sinoć u Istarskom narodnom kazalištu. Zahtjevne i začkoljaste skladbe kao da su bile obavijene nekom nepoznatom fluidnom masom koja je unosila pulsirajući ritam u redove publike, dok je Tepferov izričaj bio negdje između razigranosti jednog Danila Pereza i mekoće Brada Mehldaua.

Trio je koncert otvorio s „Coverge“ i materijalom iz predpandemijskog perioda poput skladbe „Hindi Hex“ no potom se počela nizati svjetska premijera za svjetskom premijerom, dakako po Danovim riječima. Počelo je s „Penmanship“, nastavilo sa „She Told Me It’s All Good“ da bi sve bilo okrunjeno s famoznima „Little Princess“ i „Where Do We Go From Here“, sve od reda skladbe koje su nastale u periodu lockdowna i koje su upravo u Puli imale svoje premijere uživo po prvi put izvedene s bendom.

Kuriozitet je bio i Tepferov streaming sinoć. Naime, on je tijekom lockdowna svaki ponedjeljak izvodio solo klavirske nastupe i streamao ih preko svog Youtube kanala. Koincidencija je bila da je i pulski nastup pao u ponedjeljak točno u 20:00 sati, te je Tepfer pred sam početak osobno postavio mobitel pred pozornicu i streamao cjelokupni nastup, dakle world wide, te je koncert sinoć pratilo više od dvije tisuće ljudi, što je ugodno iznenadilo i samog Tepfera.

Dan Tepfer Trio u Istarskom narodnom kazalištu (Foto: Davor Hrvoj)

Koncert je zatvoren s furioznom izvedbom skladbe „Roadrunner“ koja je ujedno bila i krešendo koncerta i razlog za sve što se potom događalo. U njoj se pokazalo koliko su Baranski i Zyta skladni poput prsta i nokta u majstoriji zvučnog sklada s Tepferom za klavirom. Bis je nadišao standarde jazz nastupa. Umjesto uobičajenog jednog ponovnog izlaska na pozornicu, Tepfer, Baranski i Zyta su to učinili čak tri puta i pri tome su učinili ono što glazbenici općenito rijetko rade pred publikom – ušli su u slobodnu improvizacijsku formu, pa je pulska publika dobila i jedinstvenu priliku vidjeti i čuti kako funkcionira skladba u nastajanju Dan Tepfer Trija, ujedno i jedinoj u kojoj je Tepfer vokalno određivao melodijske teme tijekom izvedbe cijelog benda.

Bio je to možda najekspresivniji koncertni trenutak ovog polu-postpandemijskog perioda kojem je prisustvovao autor ovog teksta u kojem je tako jasno izraženo zadovoljstvo jednog sastava što konačno ponovno nastupa uživo pred publikom.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X