Danas počinje Animafest

Animafest će ove godine u Zagreb privući rekordnih 400 inozemnih gostiju, prikazati više od 300 filmova te u kina, izložbene prostore i druge lokacije privući tisuće gledatelja i posjetitelja željnih umjetničkih djela u pokretu i drugih festivalskih uzbuđenja.

PLSTC (foto: Animafest)

Svečanim otvorenjem u Kinu SC večeras u 20:30 sati počinje 33. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2023, najznačajniji hrvatski filmski festival i jedan od vodećih festivala animacije u svijetu. Animafest će ove godine u Zagreb privući rekordnih 400 inozemnih gostiju, prikazati više od 300 filmova te u kina, izložbene prostore i druge lokacije privući tisuće gledatelja i posjetitelja željnih umjetničkih djela u pokretu i drugih festivalskih uzbuđenja.

Na svečano otvorenje Animafesta 2023 svoj su dolazak, uz festivalske goste koji do toga trenutka pristignu u Zagreb, najavili predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra, veleposlanstava više država, Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e i drugi uvaženi gosti. U čast dobitnika Nagrade za životno djelo Animafesta 2023 Williama Kentridgea koji će prisustvovati otvorenju prikazat će se njegov film (“crteži za projekciju”) City Deep uz glazbeni performans Alena i Nenada Sinkauza te Maje Rivić. Nagradu za najbolju školu animacije u ime Nacionalne škole filma i televizije (National Film and Television School – NFTS) iz Ujedinjenog Kraljevstva preuzet će Robert Bradbrook, voditelj tamošnjeg studija animacije. Dodijelit će se i Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma britanskoj profesorici Suzanne Buchan.

Ceremonija otvorenja namijenjena je isključivo protokolarnim gostima, ali bogati filmski i izložbeni programi festivala za sve posjetitelje u punom su jeku. Proteklog vikenda u gradskim centrima za kulturu u Dubravi, Maksimiru i Travnom prikazani su filmovi Obiteljskog programa i Natjecanja filmova za djecu. Danas u 13 sati u Galeriji Šira bit će službeno otvorena izložba preddiplomskih i diplomskih filmova, scenografija, lutaka, animiranih sekvenci i AR skica studenata Akademije umjetnosti Sveučilišta Nova Gorica, a okupljenima će se uz kustosicu Animafesta Paolu Orlić i umjetničkog ravnatelja Daniela Šuljića obratiti Kolja Saksida. Izložba se može pogledati svakoga dana od 9 do 16 te od 18 do 20 sati.

“Ice Merchants” (foto: Animafest)

Sve druge festivalske izložbe, koje će službeno otvorenje imati kasnije ovoga tjedna, također se mogu pogledati već danas – u Galeriji SC (11-19 sati) postavljena je Iza kulisa / Behind the Scenes 5, tradicionalna izložba radova autora zastupljenih u Velikom natjecanju kratkometražnog filma i Natjecanju studentskog filma, u Galeriji Kranjčar (12-19 sati) nezaobilazna je izložba crteža, grafike, videa i AV instalacije Williama Kentridgea Circulus vitiosus iz privatne kolekcije Lah Contemporary, u predvorju Kina SC (10-22 sata) postavljeni su strip-mobili Irene Jukić Pranjić, eksperimentalna inovacija koja objedinjuje strip, animaciju i iskustva optičkih i mehaničkih igračaka, a u Dvorani Sek ALU Mapping: Planet Kanca Manca od 16 do 20 sati predstavlja scenografske elemente na koje se video mapiranjem apliciraju elementi festivalske špice Animafesta 2023, rad studentica MA animacije na OZAFIN ALU u Zagrebu pod mentorstvom Ivana Marušića Klifa.

Ulaz na sve Animafestove izložbene programe je slobodan.

Današnji filmski program uključuje Veliko natjecanje kratkometražnog filma 1 koje je na rasporedu u sklopu svečanog otvorenja. Prikazuju se: za Oscara nominirani “Prodavači leda” Joãa Gonzaleza, dirljiv film o ocu i sinu koji počiva na originalnoj padobranskoj premisi i perspektivi, ekološki “PLSTC” Laena Sanchesa nastao uz pomoć AI-ja, “pougljena” kritika buržujskog uma “Gdje živim” Susanne Jirkuff, novi lutka-film Lee Vidaković “Obiteljski portret” – crnohumorna opservacija invazije obiteljskog doma u sumrak Austro-Ugarske, potresni ukrajinski film o dječjem doživljaju ruske invazije “Mariupolj. Stotinu noći” Sofije Melnjik, referencama prepuna, filozofsko-pejsažna Paralelna zemlja japanskog umjetnika ALIMO-a te dopadljivi belgijski “Marrons glacés” Delphine Hermans i Michela Vandama o pikantnim reminiscencijama starice izgubljene u bolničkim hodnicima. S autorima filmova nakon projekcije razgovarat će filmski kritičar i politolog Boško Picula. Projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 za sve Animafestove posjetitelje na rasporedu je u četvrtak 8. 6. u 18:30 u Teatru &TD.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X