Danger Mouse & Black Thought ‘Cheat Codes’ – opasne misli

Već sada možemo reći da je u pitanju jedno od najboljih (i ne samo) hip hop izdanja novog desetljeća.

Danger Mouse & Black Thought “Cheat Codes”

Tarik Trotter, poznatiji pod umjetničkim imenom Black Thought, uz svestranog Questlovea kofrontmen je filadelfijske grupe The Roots, jednog od najzaslužnijih kolektiva u povijesti hip hopa. Naširoko ga se uvrštava među
najbolje tekstopisce i izvođače u rap glazbi što dokazuje i u samostalnoj karijeri recetnim nizom EP-ja i albuma naslovljenim “Streams of Thought”.

Šest godina mlađi Brian Burton koji nastupa pod imenom Danger Mouse na scenu je stupio početkom stoljeća s pločom “The Grey Album” na kojoj je vokale s “The Black Albuma” Jay Z-ja pomiješao s instrumentalima “bijelog albuma” The Beatlesa. Nakon toga sa CeeLoo Greenom osniva superuspješni Gnarls Barkley i bilježi suradnje s indie rokerom Jamesom Mercerom iz The Shins kao Broken Bells te s pokojnim reperom MF Doomom kao Danger Doom.

Burtonova karijera nakon toga će eksplodirati, surađivat će s nebrojenim velikanima svih glazbenih žanrova, od Gorillaz (“Demon Days”) i Becka (“Modern Guilt”) preko Red Hot Chili Peppers (“The Getaway”) i Portugal. The Man (“Evil Friends”) , pa sve do Nore Jones (“Little Broken Hearts”) i Adele (“25”), posebno su hvaljena
četiri albuma koje je producirao za The Black Keys između 2008. i 2014. godine.

Suradnja između Black Thoughta i Danger Mousea zamišljena je još u prvim godinama Burtonove karijere, a njihov zajednički album trebao se zvati “Dangerous Thoughts”. Ipak, život ih je odvukao u različitim smjerovima i trebalo je proći više od petnaest godina da se ona napokon ostvari. Napokon je stigao i taj dan, pa je pred nama “Cheat Codes”, album koji donosi sve što smo mogli očekivati od ovog supertalentiranog dvojca.

Danger Mouse je postao poznat po svojoj digerskoj opsesiji zvukom soula i funka sedamdesetih koji kombinira s modernim glazbenim tendencijama i upravo taj retro ambijent prevladava ovom pločom koja predstavlja njegov dugoočekivani povratak u vode hip hopa iz kojih je otplivao na valovima slave. Hookovi su tako utopljeni u melankoliju i nostalgiju, dok Thought preko njih ispaljuje svoje jezikolomne tirade prepune referenci na pop kulturu koje sežu od Harryja Pottera u anakronom uvodnom stihu albuma (u “Sometimes” koja semplira pjesmu Gwen McCrae “Love Without Sex”) do Usaina Bolta u posljednjem (na “Violas and Lupitas”).

“Cheat Codes” je spektakularna vožnja kroz dvanaest pjesama bez imalo fillera, a koliko će slasno to putovanje biti dalo se naslutiti već u najavnom singlu “No Gold Teeth” u kojem je teško bilo odlučiti je li bolji Mouseov kulerski retro loop ili Thoughtova izvedba u stilu stare škole koja na sličan način u sjećanje doziva neka starija (i usuđujemo li se reći bolja?) vremena hip hopa.

“I’m like Thelonious at the underground piano/Dressed in camo, the grenades, guns and ammo” ispaljuje Trotter u početnim stihovima “The Darkest Part”. Treba biti poznavatelj jazza da se u tim stihovima prepoznaje opisivanje naslovnice albuma “Underground” slavnog pijanista Theloniousa Monka, ali Black Thought ne preza od stvaranja izazovnih slika koje će se njegovoj publici u brojnim slučajevima činiti neshvatljivima.

Na spomenutoj pjesmi dvojac će uposliti Raekwona, neizostavnog člana legendarnog Wu-Tang Clana, a gostovanja se nastavljaju s cijelim nizom slavnih imena koja nadopunjuju, ali nikad ne zasjenjuju Black Thoughta kao majstora ove ceremonije. Na drugom singlu albuma, “Because” tako sudjeluju Joey Bada$$, Russ i Dylan Cartlidge, na “Saltwater” Conway the Machine, a na udarnoj “Strangers” podršku daju A$AP Rocky i nenadmašni Run the Jewels.

Nisu sva gostovanja reperska. Hook izvrsne “Aquamarine” otpjevat će Danger Mouseov nekadašnji suradnik Michael Kiwanuka i gotovo bi oteo pjesmu svojim sjetnim refrenom da Black Thought uz njega ne odradi jednu od najboljih izvedbi s ploče. S druge strane, kao glas iz prošlosti ovdje se pojavljuje posthumna suradnja s MF Doomom “Belize” u kojoj još jednom možemo zažaliti što nas je talentirani “maskirani zločinac” napustio prerano.

Danger Mouse je zaslužan za činjenicu da slušatelj ne mora biti opsesivni fan hip hopa kako bi neizmjerno uživao u “Cheat Codes”. Njegova glazba stvorena je za svako uho koje je sklono retro izričaju, a to što preko nje repaju neki od najboljih izvođača svih vremena ujedno može poslužiti i kao nagrada za obožavatelje kao i svojevrsni most za neinicirane.

Vjerojatno nitko od suradnje ove dvojice velikana nije očekivao podbačaj, ali “Cheat Codes” gotovo nadmašuje i najnadobudnija očekivanja. Već sada možemo reći da je u pitanju jedno od najboljih (i ne samo) hip hop izdanja novog desetljeća, a možemo se samo nadati i da neće ostati jedinim zajedničkim albuma Black Thoughta i Danger Mousea, već da će poslužiti kao temelj nekom bujnom nizu koji nas u budućnosti očekuje. Današnja glazbena produkcija ne nudi mnogo bolje stvari od ovoga.

Ocjena: 10/10

(BMG Rights Management Limited, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X