David Crosby prisiljen prodati svoj katalog: To mi je jedina opcija, streaming mi je ukrao novce od izdavaštva

Postoji dobar razlog zašto američki autori u ovom trenutki prodaju svoje publishing kataloge pjesama.

David Crosby (Foto: Wikipedia)

Činjenica je da će porezni planovi Joea Bidena – ako prođu kroz američko zakonodavno tijelo – znatno povećati porez na kapitalnu dobit za skladatelje čije pjesme privlače prodajnu cijenu veću od milijun dolara.

Tu je i činjenica da streaming nastavlja rasti u diskografsoj industriji, što dovodi do ružičastih projekcija poput onih Goldman Sachsa… a, uz to, potiče frenetično tržište glazbenih prava. I, naravno, postoji činjenica da višestruki udjeli u akviziciji nikada nisu bili veći, jer jaki financijski igrači poput Hipgnosis Songs Fund, Concord i Primary Wave vode bitku s glavnim akterima, a to su Universal Music Group, Sony Music Group i Warner Music Group, objašnjava Music Business Worldwide.

I dalje se spekulira koliko su ovi čimbenici utjecali na odluku Boba Dylana da proda svoj katalog pjesama (uključujući oba udjela, publisherski i autorski) UMG-u, za cijenu za koju izvori MBW-a tvrde da iznosi između 300 i 400 milijuna dolara, ali sigurno je da su ih svi pravni predstavnici bivšeg gospodina Zimmermana dobro razmotrili.

Sad je jedan od Dylanovih suvremenika iz 60-ih – David Crosby iz Crosby, Stills & Nash – otkrio da je i on u procesu prodaje svog kataloga pjesama najvišem ponuđaču. Međutim, Crosbyjeva motivacija za to prilično je razočaravajuća, ujedno i oštar podsjetnik da glazbeni posao u 2020. godini ne znači obogaćivanje na razini mašte za svakog etabliranog umjetnika.

Pozivajući se na vijest o Dylanovoj prodaji katalog za devet znamenki, pjevač i autor pjesama Crosby objavio je 7. prosinca na Twitteru: “I ja prodajem svoje … Ne mogu raditi … Streaming mi je ukrao novce od izdavaštva.”

Dodao je: “Imam obitelj i hipoteku i moram se brinuti o njima, tako da je to moja jedina opcija … Siguran sam da i ostali osjećaju isto.”

Crosby je dodatno pojasnio svoje komentare, tweetujući u vezi s odlukom da proda svoj katalog: „Da možemo biti plaćati za objavu albuma i svirati uživo, ne bismo to radili. Nitko od nas.”

Njegova rečenica: “Siguran sam da i ostali osjećaju isto” vjerojatno je referenca na njegove kolege iz CS&N-a, Stephena Stillsa i Grahama Nasha.

Crosbyjeva tvrdnja da mu je “streaming ukrao novac od izdavaštva” ne zahtijeva takvu pretpostavku, jer je riječ o umjetniku koji je dugogodišnji kritičar streamnig servisa poput Spotifyja. U kolovozu 2018. Crosby je sarkastično tweetao: „Neka vaša pjesma bude puštena milijun puta i dobijete manje od 5 dolara. Čini se pošteno.”

Kako navodi Music Business Worldwide, najveća prosječna stopa licencne naknade za jedan stream u ovom trenutku iznosi 0,019 američkih dolara iz Napstera / Rhapsodyja, prema Crosbyju. Najniže prosječne stope po streamu došle su s YouTubea (0,00069 dolara), Pandore (0,00133 dolara), Amazona (0,00402 dolara) i Spotify-a (0,00437 dolara).

Kad je jedan obožavatelj tweetao “Nadam se da ste dobili istu ponudu koju je dobio i Bob!”, pozivajući se na otkup Dylanovih prava od Universal, Crosby je odgovorio: “Nema šanse”.

A kad je drugi tweetao: „Zar ne vrijediš milijune? Je li ovo poput Metallica koji se žalila na Napster? “, Crosby je jednostavno odgovorio: „Ne vrijedim. “

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X