David Lynch: Ne želim nikome objašnjavati kako nastaje moja umjetnost

U razgovoru za Guardian, tvorac Twin Peaksa poručio je da bi se razgovori o umjetnosti trebali svesti na najmanju moguću mjeru.

David Lynch (izvor: screenshot YouTube)

“Kada nešto završiš, ljudi o tomu žele pričati. Mislim da je to poput zločina. Film ili slika – svaki umjetnički projekt ima nekakav svoj jezik i ne može se sve reći istim riječima.”

Prateći uspjeh revivala Twin Peaksa prošle godine – gotovo 30 godina nakon originala – Lynch se osvrnuo na to i da ga se često pita o tajnim značenjima i surealnim elementima serije.

“Riječi uopće nisu tu”, kazao je Lynch, “Jezik filma, kinematografije ne može se prevesti na engleski jezik. On je tek dio općeg jezika filma, svaki pokušaj da se jezik filma prevede na engleski jezik završiti će porazom za potonjeg.”

Lynch je zatim svoj rad usporedio s onim mađioničara.

“Film ili televizijska serija je poput mađioničarskog trika. A mađioničar vam ne objašnjava kako je trik napravio.”

Redatelj se također osvrnuo na činjenicu da u svojem radu mnogo više pozornosti posvećuje “osjećajima” nego linearnim idejama i plotu.

“To je osjećaj, gotovo intuicija. To je ideja u koju se naprosto zaljubiš i pokušavaš joj ostati vjeran. Vidiš način na koji bi ona mogla biti prikazana na filmu i to je nevjerojatno uzbudljivo. Ideje su poput riba. Ako naletiš na dobru ideju oko koje se orijentira čitava tvoja koncentracija, uskoro će oko te ideje zaplivati još ideja. Incijalnu ideju valja kultivirati poput mamca. Ona je ključ jer će se oko nje sakupiti i sve ostale.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X