Demoler Demoler ‘Demoler’ – putovanje tamnom polutkom

Poslije Moskaua, evo nam Ivana Djanga Laića u još jednom glazbenom kolektivu inspiriranom i bliskom utvarama i demonima trajno nastanjenim u glavama Nicka Cavea i Blixe Bargelda.

Demoler, Demoler “Demoler”

Demoler Demoler su grupi Moskau ono što su Birthday Party Bad Seedsima – bučnija, odrpanija i poremećenija braća koja muzici pristupaju bez ikakvih ograda i kompromisa.

Uz spomenutog bend sačinjavaju Nevio, Miro, Koni i Mak, četvorka s impresivnim sviračkim CV-jem protkanim imenima od Kriesa i Elementala preko Electric Žareta pa sve do Porto Morta i Mimika Orchestra. Na debitantskom albumu njihovo udruživanje snaga rezultiralo je zvučnom slikom mnogo širom od naslanjanja na radove australskog princa tame i njemu sličnih pa kroz ovih 10 pjesama nailazimo i na prljavi blues-noir jednih Gallon Drunk ili Gun Cluba, everything goes eksperimentiranje krautrock bogova Can, garažni punk MC5 i Stoogesa, pa čak i na tuzemne kultove tipa Trobecove krušne peći. Iz “La vida no vale nada” proviruje Let 3 iz nekih dalekih, kreativno neusporedivo boljih dana, dok su u odjavnoj “Demolicion” iz zaborava izvukli iz peruanske protopunkere Los Saicos.

Mak Murtić svira saksofon kao da ga je izučavao James Chance osobno, povremeno predvodeći grupu kroz silovite “freakout” poput onoga u završnicama psihodrame “Sve je puno bogova” i prekrasno poremećene “This Little Villanae”.

“La vida no vale nada”, “Hound Dogs & Bullfrogs”, “I Feel Fire” i “The Ballad of Little John and Penny Lane” dokazuju da se od svega navedenog ipak najbolje snalaze u garaži, dok na drugom kraju spektra stoji neuspjeli Waitsovski eksperiment zvani “Caravan”.

Literarni tekstovi u tradiciji H.P. Lovecrafta, Edgara Allana Poea i Williama Burroughsa zadržat će ih na solidnoj distanci od većine bendova na sceni, iako bih osobno želio čuti više njihovih stvari otpjevanih na hrvatskom. Djangov mahniti tok svijesti tada stvarno dolazi do izražaja i zvuči kao da slušate radijski prijenos nečijeg potonuća u ludilo.

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X