Denis Villeneuve režirat će adaptaciju ‘Dine’

Vijest o ovome potvrdio je sin autora romana Franka Herberta, Brian Herbert na Twitteru.

Denis Villeneuve (Foto: Wikipedia)
Denis Villeneuve (Foto: Wikipedia)

Nakon puno govorkanja, konačno je potvrđeno kako će Denis Villeneuve za Legendary Pictures režirati adaptaciju romana “Dina” iz 1965. godine autora Franka Herberta. Ovaj je roman često navođen kao najprodavaniji SF roman u povijesti.

Roman je dosad doživio već priličan broj adaptacija, prvi puta 1973. godine kada je ekscentrični čileanski redatelj Alejandro Jodorowsky potrošio 2 milijuna dolara za predprodukciju 14 sati materijala. U film su bili uključeni i Salvador Dali, Orson Welles, a muziku su radili Pink Floyd, no nikada nije došlo do realizacije. Ova je priča ispričana i u dokumentarnom filmu Franka Pavicha “Jodorowsky’s Dune” koji je igrao na filmskom festivalu u Cannesu 2014. godine.

Sljedeći je put odabran David Lynch koji je 1984. godine uspješno dovršio film za Universal Records, s Kyleom MacLachlanom i Paulom Atreidesom u glavnim ulogama. Film nije dobro prihvaćen ni od kritike ni od publike i doživio je neuspjeh, pa se Lynch od filma distancirao tvrdeći da između njega i Universal Pictures postoje nepremostivi umjetnički prijepori. Njegovo je ime ponegdje i zamijenjeno s pseudonimom Alan Smithee, koji se koristi kad se redatelji odreknu svoga filma.

Denis Villeneuve ove je godine nominiran za Oscara za režiju filma “Arrival”, a javnost se nada da će talentirani redatelj u ovom pokušaju snimanja kultnog romana dobiti potpunu umjetničku autonomiju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X