Denis Villeneuve režirat će adaptaciju ‘Dine’

Vijest o ovome potvrdio je sin autora romana Franka Herberta, Brian Herbert na Twitteru.

Denis Villeneuve (Foto: Wikipedia)
Denis Villeneuve (Foto: Wikipedia)

Nakon puno govorkanja, konačno je potvrđeno kako će Denis Villeneuve za Legendary Pictures režirati adaptaciju romana “Dina” iz 1965. godine autora Franka Herberta. Ovaj je roman često navođen kao najprodavaniji SF roman u povijesti.

Roman je dosad doživio već priličan broj adaptacija, prvi puta 1973. godine kada je ekscentrični čileanski redatelj Alejandro Jodorowsky potrošio 2 milijuna dolara za predprodukciju 14 sati materijala. U film su bili uključeni i Salvador Dali, Orson Welles, a muziku su radili Pink Floyd, no nikada nije došlo do realizacije. Ova je priča ispričana i u dokumentarnom filmu Franka Pavicha “Jodorowsky’s Dune” koji je igrao na filmskom festivalu u Cannesu 2014. godine.

Sljedeći je put odabran David Lynch koji je 1984. godine uspješno dovršio film za Universal Records, s Kyleom MacLachlanom i Paulom Atreidesom u glavnim ulogama. Film nije dobro prihvaćen ni od kritike ni od publike i doživio je neuspjeh, pa se Lynch od filma distancirao tvrdeći da između njega i Universal Pictures postoje nepremostivi umjetnički prijepori. Njegovo je ime ponegdje i zamijenjeno s pseudonimom Alan Smithee, koji se koristi kad se redatelji odreknu svoga filma.

Denis Villeneuve ove je godine nominiran za Oscara za režiju filma “Arrival”, a javnost se nada da će talentirani redatelj u ovom pokušaju snimanja kultnog romana dobiti potpunu umjetničku autonomiju.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X