Deseci žena optužuju Placida Dominga za seksualno zlostavljanje

Dugi niz godina je jedan od najpoznatijih opernih pjevača, te dirigent i ravnatelj opere u Los Angelesu prisiljavao žene na seksualne odnose pod prijetnjom gubitka posla, a onima koje su ga odbijale je nastojao uništiti profesionalnu karijeru, javlja Associated Press.

Placido Domingo (Foto: Wikipedia)

Devet pjevačica i plesačica rekla je za Associated Press kako ih je 78-godišnji Placido Domingo seksualno iskorištavao i uznemiravao u protekla tri desetljeća.

Višestruki dobitnik Grammyja koji je u karijeri iznio preko 150 uloga u više od četiri tisuće predstava optužen je od strane spomenutih žena kako im je nasilno gurao ruku pod suknju, nasilno ljubio u garderobi, poslovnom ručku i hotelskoj sobi, te na koncu imao i seksualne odnose s nekima.

Pored njih novinskoj agenciji se javilo još šest žena koje su s Domingom, koji je već 60 godina u ‘sretnom braku’, doživjele slične neugodnosti.

Sedam od njih devet je kazalo kako vjeruju da su odbijanjem Dominga bile narušene njihove profesionalne karijere i da nisu dobivale uloge koje su im prije incidentnih situacija bile najavljivane. U javnost je sa svojim imenom izašla jedino mezzosopranistica Patricia Wulf, operna pjevačica koja je s Domingom pjevala u vašingtonskoj opernoj kući, dok su ostale zatražile da se poštuje njihova anonimnost zbog eventualnih neugodnosti u medijima ili posljedica ponižavanja u javnosti.

Dvije su priznale da su popustile njegovim zahtjevima i imale seks s njim, obzirom da ga se smatra jednim od najmoćnijih ljudi u operi na svijetu. Posebno je bizarna priča jedne od pjevačica koja je rekla da je s Domingom imala dvaput seksualni odnos u hotelima u Baltimoreu i Los Angelesu. Tvrdi kako joj je pjevač jednom prilikom ostavio 10 dolara na noćnom ormariću hotela uz obrazloženje da ne želi da se osjeća kao prostitutka, ali da ne želi da ona plaća parkiralište za svoj automobil.

Sve pjevačice i plesačice su progovorile i o ‘poznatom savjetu koji kruži u svijetu opere’, a taj je da se nikad ne sastaju s Domingom nasamo i da čak izbjegavaju vožnju liftom s njim, već da sve sastanke obavljaju na javnom mjestu ili prostoru gdje ima drugih ljudi. Priznale su i da ih je u iznošenju svjedočanstava ohrabrio #metoo pokret.

Placido Domingo je odbio odgovoriti Associated Pressu, već je izdao priopćenje u kojem je sve optužbe nazvao uznemiravajućim i lažnim, te kako se on osjeća blagoslovljeno i privilegirano što iza sebe ima više od pedeset godina karijere u operi, te da će se i dalje pridržavati najviših standarda.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X