Devedesetgodišnji veteran Dana D baladom skinuo Eda Sheerana i Justina Biebera s 1. mjesta Amazona

Za 75. godišnjicu iskrcavanja na Normandiji u II svjetskom ratu, koje je nosilo kodni naziv Dan D, veteran Jim Radford koji je navršio 90. godinu otpjevao je baladu ‘The Shoers Of Normandy’ i s njom na Amazon music chartu dospio na prvo mjesto s kojeg je skinuo zajednički singl Eda Sheerana i Justina Biebera.

Jim Radford ‘The Shores of Normandy’

Jim Radford jedan je od najmlađih veterana Dana D, a svoju snažnu i emotivnu baladu “The Shores of Normandy” snimio je i objavio na 75. godišnjicu savezničkog iskrcavanja na Normandiji koje se zbilo 1944. godine. Pjesma je objavljena svega tjedan dana nakon “I Don’t Care” Eda Sheerana i Justina Biebera, singla kojem je veliki broj glazbenih znalaca predvidio da će biti neuništivi hit ovog ljeta i kojeg će teško itko skinuti s prvih mjesta top ljestvica. No skinuoga je stari veteran iz II svjetskog rata.

Balada je inspirirana Radfordovim iskustvom na ratnom brodu 6. lipnja 1944. i tekstom o ljudima koji su ‘krenuli u juriš na vrata pakla i poginuli u krvlju natopljenom pijesku’.

Zarada od pjesme bit će usmjerena za izgradnju Britanskog memorijalnog centra na Normandiji, u kojem će biti zabilježena imena 22.442 muškaraca i žena koji su služili pod britanskim zapovjedništvom i koji su poginuli u Normandijskoj bitci.

Spomenik će 6. lipnja svečano otvoriti premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Nakon uspjeha na Amazonovoj top listi, Jim je rekao: “Oduševljen sam. Nikada u najluđim snovima nisam mislio da ću biti na prvom mjestu. Što više primjeraka prodajemo, više novca prikupljamo za izgradnju ovog spomenika.”

“Želimo da se ljudi sjete svih dobrih ljudi. Oni zaslužuju da ih se poštuje i pamti. Ono čega se najviše sjećam je viđenje tijela onih momaka koji plutaju u vodi – onih koji su morali trčati plažama u vatru strojnica i koji nikada nisu uspjeli. Još uvijek mogu vidjeti njihova lica”, izjavio je Jim Radford.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X