‘Dezerterima’ Damira Markovine dvije nagrade na 26. Ji.hlavi

Na festivalu se prikazivalo preko 300 naslova u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima.

Dezerteri (foto: HAVC)

“Dezerteri” su proglašeni najboljim dokumentarnim filmom središnje i istočne Europe glavnog natjecateljskog programa Opus Bonum. Uz to, film je osvojio i nagradu za najbolji dizajn zvuka (Miroslav Piškulić). Film Damira Markovine je na 26. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava imao svoju svjetsku premijeru.

“Suočiti se s prošlošću je bolno, ali neophodno. Ovaj sirovi, ali delikatno konstruirani film donosi tragove sjećanja i sukoba iz europske kolektivne povijesti,” stoji u obrazloženju žirija programa Opus Bonum koji je proglasio “Dezertere” Damira Markovine najboljim dokumentarnim naslovom središnje i istočne Europe (Best Central and East European Documentary Film).

Isti je žiri nagradu za najbolji dizajn zvuka dodijelio Miroslavu Piškuliću (Dezerteri), zbog “slojevite konstrukcije zvuka prošlosti”.

Dezerteri su hibridni dokumentarni esej o generaciji đaka Gimnazije “Aleksa Šantić” u Mostaru, raspršenih po svijetu ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća, konstantno suočenih sa životnim odabirom odlaska, povratka i/ ili novog početka. Film je to o izgubljenoj generaciji, njihovim međusobnim odnosima, teškim izborima i odgovoru na najteže pitanje rata: ostati ili otići?

Film je producirao sam redatelj Damir Markovina. Direktor fotografije je Krešimir Štulina, montažerka je Dora Slakoper, autor animacija je Marko Tadić, skladateljica Manja Ristić, a oblikovatelj zvuka Miroslav Piškulić.

Podsjetimo, na 26. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, prikazala se i hrvatska manjinska koprodukcija “Istražitelj” češkog redatelja Viktora Portela (hrvatski koproducent filma je Oliver Sertić, Restart), “Muzej revolucije” Srđana Keče (producenti su Vanja Jambrović, Restart i Srđan Keča, Uzrok), “Auti kojima smo odjurili u kapitalizam” Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova (hrvatska koproducentica filma je Dana Budisavljević, Hulahop).

26. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, najvećeg događanja ove vrste u srednjoj i istočnoj Europi, održalo se od 25. do 30. listopada u češkom gradu Jihlava. Na festivalu se prikazivalo preko 300 naslova u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima. Festival je dio DOC Alliancea – partnerstva među sedam europskih festivala dokumentarnih filmova, s ciljem jačanja nezavisne i kreativne dokumentaristike u Europi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X