Podijelili smo upade za koncert prvaka ex-Yu psihodelije – Igra staklenih perili

U sveopćoj bujici novih i starih bendova, fuziji stilova i vrijednosti, poslije tridesetak godina pauze na scenu se vraća legendarni beogradski psihodelični-rock’n’roll bend Igra staklenih perli sa novim albumom ‘Apokaliptus’. Zagrebačkoj publici predstavit će se 7. prosinca velikim koncertom u Purgeraj&Parku (dvorana Park) dvosatnim audio/vizualnim tribal psihodeličnim RnR ritualom po originalnoj recepturi 70-ih godina.

Igra staklenih perli

Vjerojatno ne znate podatak da za originalne vinile grupe Igra staklenih perli – prvaka kraut/psyhodelic priče iz 70ih godina s ovih prostora, su izvan regionalnih granica na cijeni kao vrijedan raritet koji se plaća nemalim svotama eura. Upravo ta grupa ponovno dolazi 7. prosinca u zagrebački klub Purgeraj.

Glazba koju Igra staklenih perli interpretira zasniva se na kompleksnim dugim RnR kompozicijama u rasponu od ambijentalnih dionica, preko repetativnog tribal plesnog RnR groova,  sve do furioznih space rock dijelova, po ugledu na estetiku ranog Pink Floyda, zatim prog bendova Coloseum, Led Zepelin, kao i kultnih kraut/space RnR bendova Can-a, Amon Düül ll, etc.

Iako se za početke psihodelije na ovim prostorima navode rani radovi sastava Time i Korni grupa, do pojave Igre staklenih perliu drugoj polovici 70-tih nije bilo niti jednog benda koji je mogao istinski prisvojiti epitet psihodelične rok grupe.

Ekipa prijatelja i istomišljenika okupila se 1976. i krenula netipičnom putanjom: dugim jam session-ima umesto probama i koncertima. Dolaskom basiste Draka Nikodijevića (kasnije u kultnom sastavu White Rabbit Band), grupa se upotpunjuje i prelazi iz podruma u koncertne prostore. Praktično od tog trenutka postaju izuzetna koncertna atrakcija i zauvijek zadržavaju titulu jedinog pravog RnR benda sa ovih prostora.

Novi album Apokaliptus sniman je u Beogradu, a kao specijalni gost pojavljuje se Ljubomir Đukić (vokal i klavijature) iz grupe Električni Orgazam, dok je Koja iz grupe Disciplin A Kitschme producent i ko-aranžer. APOKALIPTUS je inspiriran planetarnim buđenjem i drevnim proročanstvima o Kraju Svijeta. Glazbeno predstavlja kombinaciju različitih stilova psihodelične muzike koja simbolično prati rađanje jednog novog doba.

Na predstojećem End of the World koncertu u Zagrebu 7. 12. 2012. u Purgeraju&Parku (dvorana Park), IGRA STAKLENIH PERLI – THE NEXT GENERATION predstavit će novi materijal i podsjetiti na nezaboravne pjesme iz sedamdesetih godina, Putovanje u Plavo, Mushroom i Lyzzard Square.

Točan odgovorite  na pitanje: Kako se zove pisac po čijem književnom djelu je grupa Igra staklenih perli sebi nadjenula ime? glasi: Hermann Hesse.

Po jednu ulaznicu za koncert grupe Igra staklenih perli osvojili su: Vedrana Dobrić, Nikolina Romić, Ivan Šaravanja, Darija Turina, Jelena Ferina i Damir Silov.

Ulaznice dobitnike očekuju na ulazu u Porgeraj. Ugodan provod!

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X