Dimitrije Dimitrijević u Dva Osam – podrška je važna

Dimitrije Simović i njegov bend Dimitrije Dimitrijević sinoć su u zagrebačkom klubu Dva Osam proslavili objavu vinilnog izdanja debitantskog albuma ‘Čar-pitanje’ u sklopu serije nastupa izvođača sa ‘Zagreb Calling’ kompilacije.

Dimitrije Dimitrijević u Dva Osam (Foto: Marina Uzelac)

„Ja sam mislila da ti to trolaš za prvi april“, rekla mi je sinoć po ulasku u klub na Jabukovcu jedna poznanica komentiravši prošlotjednu Facebook objavu kojom smo pozivali ljude na naše rođendanske koncerte u Dva Osam u kojoj sam napisao da se terasa kluba otvara tom prigodom. Naravno koincidencija s nastupom Rebel Stara bila je da pada baš na 1. travanj.

Prijateljica se jučer na svoje oči uvjerila da je terasa otvorena. Povod dolaska bio je koncert Dimitrija Dimitrijevića, grupe čiji je posljednji nastup u KSET-u prošle godine ostao u lijepom sjećanju. Naime, projekt niškog glazbenika Dimitrija Simovića s adresom u Zagrebu uspio je tijekom ovih pandemijskih godina izrasti u čvrst i kompaktan sastav s kojim nema šale u glazbenom smislu.

Dimitrije Dimitrijević u Dva Osam (Foto: Marina Uzelac)

U Dva Osam je to opet bilo potvrđeno iako je jedan gitarist izostao zbog bolesti, što je Simović komentirao riječima, ujedno i isprikom publici, da se „sad on mora zezati s tim instrumentom“. Aludirajući tako valjda da bi to trebalo donijeti čujno lošiji rezultat, što baš i nije bio slučaj, jer „More“ se razlilo, „Ptica“ je poletjela, „Vrata“ su se otvorila, nakon što je „Kamen“ pukao u prvom dijelu čim je Simović kao uvod pročitao poemu o gradu koji ga lomi, i to pjesnički izražajno – reklo bi se; “Sjedi, 5 i za recitaciju”.

„Kovitlac“ je s obzirom na reakciju publike mogao svirati ponovo, i ponovo, i ponovo. Ne bi bilo zasićenja.

Dimitrije Dimitrijević u Dva Osam (Foto: Marina Uzelac)

Publika je pak bila posebna priča. Sinoć se prije moglo zaključiti da je u Dva Osam nekakav glazbeni samit, a ne koncert, i lakše bi bilo reći kojeg glazbenika s naše nezavisne, talentirane i žilave scene nije bilo. Odaziv takve kvalitete nije baš česta pojava, pa je bilo lijepo vidjeti da „Zagreb Calling“ priča funkcionira i kao ljudska podrška na licu mjesta, a ne samo kao kompilacija, i to na obostrano zadovoljstvo.

Šteta je što se publika izvan glazbenih krugova nije odazvala u malo većem broju sinoć kako bi uživo čula jedan od najboljih albuma objavljen u protekle dvije godine, ali eto, nije da se Dimitrije Dimitrijević može nešto pretjerano čuti u eterima iako je od pjesme “Kovitlac” teško naći bolji radijski singl.

Na koncu “Zagreb Calling” večeri u Dva Osam idu dalje. Neka bude bolje idući put. Terasa je otvorena. Nije prvi april.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X