Dirtmusic u Močvari – Murat-aga i zvjezdani janjičari

Sinoć je Zagreb, točnije Močvaru, po prvi put posjetio Dirtmusic, world music projekt australskog glazbenika Huga Racea i slavnog Chrisa Eckmana iz The Walkabouts.

  • 14
    Shares
Dirtmusic u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Dirtmusic je projekt koji postoji već više od deset godina, a nakon njihovog prvog albuma koji je istraživao američku glazbu, najveći dio karijere ovaj bend je glazbeno stvarao svoju glazbu u Africi. Korijeni tog dijela puta ovog sastava sežu s nastupa na pustinjskom festivalu u Timbuktuu, gdje su se upoznali s malijskim desert rokerima Tamikrest s kojima su tamo zasvirali s puno entuzijazma, a taj session doveo je i do snimanja zajedničkog albuma BKO. Dirtmusic je nastavio snimati u Maliju, te su materijale za svoja naredna dva albuma, izvrsni “Troubles”, te nešto nelagodniji “Lion City”, snimili u Bamaku u ozračju za koje Hugo Race kaže da je bilo mnogo manje vedro od njihovog prvog afričkog iskustva. U Maliju se ustanak tuareških plemena, na čijoj glazbi je Dirtmusic temeljio svoj rad, postali su veliko političko pitanje, a nesigurnost je vladala i zbog prijetnje islamista koja je rasla u ovoj zapadnoafričkoj zemlji.

Dirtmusic u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Tematika ovih albuma bila je uglavnom o političkim prijetnjama, što se zadržalo i u radu na novom albumu s kojim je bend napustio Afriku i premjestio se u drugo žarište nestabilnosti i previranja, a riječ je o Turskoj u vrijeme migrantske krize koja je potresla Europu prije tri godine, a rješenja joj se ne naziru ni danas. Race i Eckman su uselili u garažu turskog psihodeličnog rokera Osmana Murata Ertela, predvodnika alternativne atrakcije Baba Zula i virtuoza na električnom sazu, tradicionalnom osmanskom instrumentu čiji se reski zvuk prirodno sljubio s dronom i hipnotičkim ljuljanjem koju je dvojac iz Dirtmusica tako dobro izvježbao svirajući pustinjski blues.

Dirtmusic u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

I koliko god snažna bila karizma dvojca prekaljenih zvijezda koji predvodi ovaj projekt, kada se svira materijal s posljednjeg albuma “Bu Bir Ruya”, kao sinoć u Močvari, većinu pozornosti u ovoj postavi plijeni upravo Murat-aga, s golemim brkom i pilotskim naočalama odjeven u egzotično ruho dok svojim dugačkim prstima grabi po relativno malenom instrumentu u transu, pa zatim gestikulira, glumi i šalje svoje vapaje bilo na turskom ili engleskom, prepričavajući sudbine izbjeglica na graničnim prijelazima. Poput njegovih janjičara, Eckman i Race pridružuju se svojim recitiranjem koje se tek rijetko pretvori u kakav prigodan refren, kao u “Black Gravity”, jednoj od rijetkih ranijih pjesama koje smo imali priliku čuti, ili “Go The Distance” u kojoj Chris napokon dobiva priliku zapjevati. Valja izdvojiti i moćnu izvedbu “Safety in Numbers” koja je Raceov poziv na otpor policijskim sustavima diljem svijeta.

Nenad Kovačić bio je poseban gost Dirtmusica (Foto: Zoran Stajčić)

A glazba ljulja i vuče u svoje mistične predjele tjerana bubnjem Milana Cimfe, koji je u drugom dijelu nastupa dobio i potporu lokalnog udaraljkaša Nenada Kovačića iz Antenata. Gitare Eckmana i Racea bremenite efektima stvaraju sonične valove koje lomi Muratov saz, a kada atmosfera dosegne vrhunac, kao primjerice u fenomenalnoj “Outrage” kojom je zaključen redovni dio koncerta, možda na trenutak pomislite da ste uzeli trip na vrlo neobičnom techno partyju.

Dirtmusic u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Sinoćnji koncert Dirtmusica bio je sjajan doživljaj neopterećene svirke trojice glazbenih velikana koji su u svakom pogledu zaslužili da njihovom nastupu svjedoči mnogo više od možda niti stotinu okupljenih sladokusaca u Močvari. Jest da ponedjeljak možda nije najsretniji dan za izlazak, kao što je i koncertna ponuda i ovog tjedna velika, ali sigurno će mnogi zažaliti što sinoć nisu sudjelovali u iskustvu Dirtmusica uživo.

Saznajte više: Hugo Race (Dirtmusic): Orvelovska mreža steže se posvuda

  • 14
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X