Disciplin A Kitschme u Močvari – London years revisited

Nakon četiri godine Kojina grupa je ponovno došla u Močvaru, na, kako je najavljeno, ekskluzivni koncert izvođenja pjesama s albuma ‘I Think I See Myself On CCTV’ (1996.), ‘Heavy Bass Blues’ (1998.) i ‘Refresh Your Senses. NOW!’ (2001.) koje je na tržište ponovo vratio Mascom Records u formi dvostrukih vinilnih izdanja i cd box seta ‘Ove Ruke Nisu Male… 4’.

Disciplin A Kitschme u Močvari (Foto: Vedran Metelko)

Za početak, Disciplin A Kitschme je neuništiva na jednak način kako je neuništiva i njena publika. Bilo je poprilično skepse kako će proći koncert u Močvari obzirom da je sinoć Edo Maajka imao besplatan koncert na Štrosu, a TBF u dvorištu SC-a, dakle večer s dovoljno izbora kad se uzme u obzir da je za Disciplinu trebalo platiti 100 kuna na ulazu u Močvaru. No klub je bio ispunjen taman onoliko koliko je trebao biti za dobru atmosferu i da se koliko-toliko moglo cirkulirati u koncertnom prostoru.

Disciplin A Kitschme u Močvari (Foto: Vedran Metelko)

Za nas nešto starije za podsjetnik na vremena kad je tadašnja ‘nova britanska’ Disciplina kičme rasturala u postavi Gofie Bebe, Beat i Koja na legendarnom koncertu u Termama Čatež, posebno organiziranom za Zagrepčane, jer u Hrvatskoj tad još nije bilo preporučljivo nastupati, podsjetio nas je sam Koja kad se između pjesama uglavnom zahvaljivao na engleskom jeziku, kao što je i sve pjesme s ta tri albuma izvodio na istom. Bio je to sinoć ujedno i prvi hrvatski koncert Discipline bez pjevačice Manje Đorđević koja je preminula prije nepuna dva mjeseca. Trio postavu su pored ‘Zelenog zuba’ činili Igor Djeke i Rade Vulić. Repertoar s kraja devedesetih iako je činio većinu izvedenog, grupa je znala presjeći s nekim recentnijim pjesmama, od kojih je možda najbolje legla „Reci ruke u vis!“ s posljednjeg albuma „Opet.“

Disciplin A Kitschme u Močvari (Foto: Vedran Metelko)

O neuništivosti Disciplin A Kitschme najviše je u prilog išla sumanuta vožnja u „Do Not“ temeljena na „Nemoj“ iz 1983. godine. Prosto je bilo nevjerojatno otkud je Koja uspio u trećoj trećini koncerta iščupati grleni krik oponašajući izuzetnu pjevačku liniju Gofie Bebe s albuma „I Think I See Myself On CCTV“. Bit će da je i sam sebe iznenadio i prilično istorošio, jer je nakon skoro desetminutne tutnjave rekao da će morati malo usporiti ritam. Pa kad je on to rekao u mikrofon, onda nije bilo dvojbe da se pošteno iscijedio. No i taj dio je bio prilično daleko od okončanja dvosatnog koncerta i popuštanja tempa koji je ispravljao i svijao kičmu prvim redovima u transu.

Disciplin A Kitschme u Močvari (Foto: Vedran Metelko)

Dakle, nije Disciplin A Kitschme samo zvukom otvorila portal u period londonskih godina, već u dobroj mjeri i energijom koja je evocirala na devedesete kad su rock i trance pleme pronašli jedan novi zajednički zvuk i jezik. Koja je opet pronašao način za osvježavanje priče i ponudio jedno davno iskustvo ‘novim pokolenjima’, jer bilo je sinoć i onih koji su po prvi put pohodili koncert ‘zimzelene’ Discipline.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X