Diskurz ‘Nova stvarnost’ – snažan, ali nedovoljno artikuliran bijes

Riječka punk trojka drugim je album krenula u izgradnju vlastitog prepoznatljivog zvuka.

Diskurz ‘Nova stvarnost’

Doba nevinosti za Diskurz je prošlo. Nakon naveliko hvaljenog prvijenca “U protivnom”, u kojemu su svojim srednjoškolskim buntom i nevinim pristupom muzici osvojili kritičare, riječki punk trojac odlučio je krenuti jedinim logičnim smjerom – kopiranje Sex Pistolsa je prošlost, trebalo bi osmisliti ipak malo autentičnije djelo.

A to podrazumijeva više promišljanja, više kreativnosti i manje instinkta. No, zrelost nikad nije bila preveliki prijatelj punku. Pokazala je to i “Nova stvarnost”, koji jest album naslušanijih, odraslijih, usviranijih i zrelijih glazbenika, a to su njegove vrline barem jednako koliko i mane. S jedne strane je kompaktniji i sređeniji od Diskurzova debija, no s druge je izgubio dosta na šarmu, oštrini i artikuliranosti. A nema ni stvar jaču od ‘Nitko i ništa’, najboljem pogotku prethodnog albuma.

Diskurz su takoreći opet krenuli od nule, stvarajući zvuk koji bi jednog dana trebao ostavljati pečat njihove prepoznatljivosti. A taj put neće biti nimalo lagan, niti bi trebao biti. Da se radi o bendu koji zna i može potvrđuje prvi singl s ovog albuma “Jedini”, pjesma teške atmosfere i ljepljivog ritma, na tragu čuvene “Troops of Tomorrow”. Isto tako, naslovna “Nova stvarnost” dokazuje da Diskurz i u svojoj novoj fazi zna zvučati “protočno” i uzbudljivo.

Diskurz u svojoj novoj stvarnosti ponegdje ostaje nedorečen, kao što je slučaj u „U vijek“, ponekad na pola puta ostane bez inspiracije („Strop“, „Sasvim sigurno“, „Tako mladi“), u „Duhu vremena“ su ostali bez završnog udarca, dok su se u „Blizinama“ pogubili u mladenačkoj depresiji.

Album „Nova stvarnost“ mračna je i teška bitka riffovima protiv svakodnevice, a cijela je priča otišla dalje od bazičnog punka kakvog smo se naslušali na albumu „U protivnom“. Ovoga puta Diskurzov uradak kipti od potmulog bijesa, koji, pak, ni u jednom trenutku ne eksplodira. Krunski dokazi za to su katarzične „Kružno dno“ i „Slijepi smjer“, nabrijani povici izgubljene generacije.

Diskurz se u „Novoj stvarnosti“ osjeća sigurnije i snažnije nego prije, no njihova poruka ostala je napola neizgovorena. Do neke nove stvarnosti, na nekom novom albumu…

Ocjena: 6/10

(Dallas Records, 2011.)

Saznajte više: Diskurz – nova stvarnost i mračno stanje svijesti

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X