Disney u piratskim vodama – povučena Joy Division Mickey Mouse majica

Disneyeva majica inspirirana naslovnicom albuma ‘Unknown Pleasures’ iz 1979. grupe Joy Division bila je dobra ideja svega nekoliko dana. Danas više nije. Disney je povukao sve majice iz prodaje.

Unknown Pleasure – Mickey Mouse (Vlasnik prava: još uvijek nepoznato)

„Unknown Pleasure –Mickey Mouse“ majica prvo se počela prodavati u Disneyevim tematskim parkovima i online shopovima. No vijest o tome da se u istoj priči zatekao animirani junak i kultni mančesterski bend u kojem je pjevao pokojni Ian Curtis, vrlo brzo se proširila svijetom i majica je u nekoliko dana postala hit. Disney konglomerat je pak postupio suprotno svim pravilima tržišta u toj situaciji. Povukao je majicu iz prodaje. A razlog je što bi se mogla pojaviti tužba, jer pravno gledano nisu bila riješena autorska prava s eventualnim vlasnicima nasljeđa Joy Divisiona. Jednostavnije kazano, Disney se odlučio na kreiranje, tiskanje i prodaju majica bez da je prije toga pitao za dozvolu, i naravno prodavao je istu online. Pa sad je li to internetska piratska aktivnost, zaključite sami.

Nije da bivši članovi Joy Divisiona previše za to mare, ali se pokazalo da postoji opcija za tužbu nakon intervjua u Rolling Stoneu s Peterom Hookom, basistom i suosnivačem Joy Divisiona. „Oduvijek smo bili bili bend na kojem su drugi zarađivali nezakonito. Imamo nevjerojatan broj bootlega (ilegalno distribuirane koncertne snimke), a svakako je veliki kompliment za nas kad se za bootleg odluči netko poput Disneya“, izjavio je Hook za Rolling Stone.

Hook je svojevremeno poduzeo pravnu akciju protiv New Ordera jer je grupa nastavila djelovati bez njega. Podsjećamo da je grupa Joy Division nakon smrti Iana Curtisa promijenila ime u New Order te je jedna od rijetkih u glazbenoj povijesti koja je postigla uspjeh nakon gubitka ključnog člana. Situacija oko Disneyeve majice je pak razlog, kako navodi Hook, da se svi članovi grupe ponovno okupe za jednim stolom.

„Ovo je dobar povod da Bernard, Stephen i ja ponovno sjednemo popije piće i dobro se nasmijemo, a tko zna, možda je Disney u stanju postići za nas ono što može rijetko tko na svijetu na svijetu, a to je da nas okupi oko zajedničke stvari“, dvosmislen je bio Hook. A sad je li to ponovno okupljanje grupe ili zajedničko potpisivanje određenog papira koji će biti poslan jednom od najvećih imena u industriji zabave, saznat će se u mjesecima koji slijede.

Prijašnje Dno dna: Sindrom Gallusa Nostradamusa se širi – i novinari Večernjaka doživjeli koncertnu halucinaciju

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X