Dokumentarac ‘Marley’ u hrvatskoj kino distribuciji

Rodonačelnik reggaea na velikim platnima diljem Hrvatske u do sad najopsežnijoj filmskoj biografiji Boba Marleya u režiji oskarovca Kevina Macdonalda.

'Marley'

Dokumentarni film “Marley” Kevina Macdonalda zaigrat će u hrvatskim kinima. Velika filmska biografija glazbenika koji je reggae učinio planetarno popularnim, najopsežnije je filmsko djelo o Bobu Marleyu do sad.

Film donosi pregršt arhivskih intervjua s Marleyem, originalne snimke iz njegovog rodnog sela na Jamajki, prati preseljenje u Kingston i početke rada u Trenchtownu gdje se formirao reggae. Nastavlja se i manje poznatim preseljenjem u Ganu i Japan, te životom u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Ovo nije film, samo za ljubitelje rada i glazbe Boba Marleya, već pažljivo prati nekoliko dimenzija njegovog života, utjecaje rastafarijanizma nakon posjeta etiopskog cara Hailea Sellasia Jamajci, njegovu zaljubljenost u nogomet, a značajan dio filma posvećen je njegovoj obitelji i ‘bijelom ocu’ kojeg nikad nije upoznao, te kako se kao dijete iz braka bijelca i crnkinje nosio s predrasudama.  Uz rijetko viđene arhivske inervjue i koncerte, o Marleyu govore članovi njegove obitelji, suseljani i članovi pratećeg banda The Wailers, te nekoliko ikonografskih likova reggaea poput Lee-Scratch Perryja, njegovog sina Zigyja Marleya, koji je i izvršni producent filma pa je sigurno da je ovo ujedno i prva službena filmska biografija glazbene ikone 20. stoljeća.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7oP-5kFc4IY[/youtube]

Redatelj Kevin Macdonalda osvojio je nagradu Oscar za dokumentarac “One Day in September”, a svjetsku slavu stekao je režijom igranog hita “The Last King of Scotland” s Forestom Whitakerom u glavnoj ulozi. Sjajan dokumentarac “Dodirnuti vrh” “‘Touching the Void”) donio mu je još nekoliko važnih nagrada.

“Marley” je nominiran za najbolji britanski dokumentarac (BAFTA), a nominiran je i za prestižni Grammy za najbolju glazbu dok je na velikom Washington DC Film Festivalu osvojio nagradu publike.

Film će od 23. rujna moći pogledati publika u riječkom Art kinu Croatia, a od 26. rujna i u pulskom kinu Valli te odmah zatim i zagrebačka publika u kinu Europa. Nakon toga film će zaigrati i u 15 drugih kino dvorana u zemlji.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X