Dom Johna Coltranea u SAD-u proglašen nacionalnim blagom

U toj je kući, veliki John Coltrane, snimio jedan od najvećih jazz albuma uopće, ‘A Love Supreme”, iz 1965. godine, a Alice Coltrane, njegova supruga, debitantski album ‘A Monastic Trio’, 1968.

John Coltrane, 1963. godine (izvor: Wikipedia)

Kuću na Long Islandu u kojoj su, tijekom 60-ih, živjeli i snimali John i Alice Coltrane, The National Trust for Historic Preservations, organizacija formirana od strane američkog kongresa još 1949. godine, proglasila je nacionalnim povijesnim blagom.

Kuća se nalazi u tzv. Dix Hills četvrti u Huntingtonu, u New Yorku, a Alice i John kupili su je 1964. John je u njoj živio do svoje smrti, 1967. godine, a Alice do 1973. kada je kuću i prodala.

John Coltrane je u toj kući snimio jedan od najvećih jazz albuma uopće, ‘A Love Supreme”, iz 1965. godine, a Alice Coltrane, između ostalih, i svoj seminalni debitantski album iz 1968. – “A Monastic Trio”.

The National Trust for Historic Preservations planira kuću u potpunosti renovirati na način da bude direktna replika vremena kada su u njoj živjeli John i Alice. Namjera je da kuća, kroz koju godinu, profunkcionira kao muzej. Naročito je u interesu naglasak staviti na podrum kuće koji je Coltraneima služio kao glazbeni studio.

Inače, The National Trust for Historic Preservations ove je godine nacionalnim blagom prograsila i rodnu kuću Nine Simone u Sjevernoj Karolini.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X