Dom Johna Coltranea u SAD-u proglašen nacionalnim blagom

U toj je kući, veliki John Coltrane, snimio jedan od najvećih jazz albuma uopće, ‘A Love Supreme”, iz 1965. godine, a Alice Coltrane, njegova supruga, debitantski album ‘A Monastic Trio’, 1968.

  • 24
    Shares
John Coltrane, 1963. godine (izvor: Wikipedia)

Kuću na Long Islandu u kojoj su, tijekom 60-ih, živjeli i snimali John i Alice Coltrane, The National Trust for Historic Preservations, organizacija formirana od strane američkog kongresa još 1949. godine, proglasila je nacionalnim povijesnim blagom.

Kuća se nalazi u tzv. Dix Hills četvrti u Huntingtonu, u New Yorku, a Alice i John kupili su je 1964. John je u njoj živio do svoje smrti, 1967. godine, a Alice do 1973. kada je kuću i prodala.

John Coltrane je u toj kući snimio jedan od najvećih jazz albuma uopće, ‘A Love Supreme”, iz 1965. godine, a Alice Coltrane, između ostalih, i svoj seminalni debitantski album iz 1968. – “A Monastic Trio”.

The National Trust for Historic Preservations planira kuću u potpunosti renovirati na način da bude direktna replika vremena kada su u njoj živjeli John i Alice. Namjera je da kuća, kroz koju godinu, profunkcionira kao muzej. Naročito je u interesu naglasak staviti na podrum kuće koji je Coltraneima služio kao glazbeni studio.

Inače, The National Trust for Historic Preservations ove je godine nacionalnim blagom prograsila i rodnu kuću Nine Simone u Sjevernoj Karolini.

  • 24
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X