Downtown Boys, Lime Crush i The Celetoids u Močvari – Gigčina? Gigčina!

Organizatori su u najavi koncert nazvali punk gigčinom i nisu lagali. Tri eksplozivna benda, svaki dobar na svoj način, uzdrmali su Močvaru na žestokoj uvertiri u vikend.

Downtown Boys u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)
Downtown Boys u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Publike se skupilo dovoljno da napuni prednju polovicu koncertnog prostora Močvare, a znate da je bilo dobro kad je i toliko ljudi do pola koncerta uspjelo popiti sve do zadnje hladne pive iz frižidera.

Sa nekih pola sata kašnjenja večer su otvorili lokalni The Celetoids svojim furioznim garažnim punk and rollom i pjesmama rijetko dužim od dvije minute, dovoljno sličnima da se doimalo kao da je riječ o jednoj velikoj žestokoj bombi tu i tamo prekidanoj na sekundu u kojoj bi se udisao zrak. Jedino se može žaliti što im je, kao uostalom i Lime Crushu, set trajao toliko kratko da bi, u slučaju da bi tko izašao za vrijeme trajanja istog zapaliti cigaretu, vjerojatno propustio polovicu nastupa. Ali svjedočeći energiji trojke (koja je navodno imala premijerni nastup s basistom umjesto druge gitare u postavi) potrošenoj na pozornici, nije ih za kriviti.

Veliko finale nastupa grupe Downtown Boys u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)
Veliko finale nastupa grupe Downtown Boys u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Austrijska queer punk atrakcija Lime Crush donijela je dozu melodioznosti večeri, a nastup je obilježen izmjenama na instrumentima toliko učestalim da je do kraja kratkog nastupa vjerojatno svatko iz kvarteta odradio barem jednu pjesmu na svakoj poziciji u bendu. Da će biti (na)opako postalo je jasno kad je već na izvedbi prve pjesme gitaristu pukla žica, čija je zamjena potrajala pozamašan dio seta. A kad je pukla i sljedeća, u pomoć je morao uletjeti Joey iz Downtown Boysa, koji je posudio svoj instrument kako bi se veseli tulum mogao nastaviti bez novog dugog prekida.

Victoria Ruiz iz Downtown Boys (Foto: Zoran Stajčić)
Victoria Ruiz iz Downtown Boys (Foto: Zoran Stajčić)

Zvijezde večeri možda su bile glazbeno najmanje potkovane od trolista izvođača, ali samom energijom su to svakako i višestruko kompenzirale. Spomenuti vođa benda, gitarist Joey L De Francesca svojih pet minuta warholovske slave na internetu je zaradio viralnom snimkom na kojoj daje otkaz u tvrtki praćen svirkom pleh muzičara, što svakako predstavlja salto mortale u bilo kakvom budućem pokušaju traženja karijere u životu, što sam potez čini pankerskom izjavom par excellence, ono što bi NOFX rekli: “He’s more punk than me”.

Downtown Boys u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)
Downtown Boys u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Na pozornici je, suprotno najavi, bio samo jedan saksofon, čime je ublažena ta puhačka specifičnost postave koja obilježava njihove studijske snimke, ali je tim više u prednji plan izbačena pjevačica Victoria Ruiz koja je vokalno divljanje suprostavljala vatrenim govorima između pjesama u kojima je djelovala kao kombinacija radikalne političarke i evangelističke propovjednice. Dotakla se u njima, između ostalog, i fašističkih tendencija u hrvatskoj Vladi o kojima je čula, na što joj je iz publike dovikivano kako Vlade nema. Bend je, naravno, izveo i specijalitet iz repertoara, koji na ovim područjima djeluje kao posebna poslastica. Riječ je, jasno, o “Poderimo rok” Pekinške patke, za koju kažu da je sviraju i posvuda po Americi, gdje nitko nema pojma o čemu je riječ.

Downtown Boys u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)
Downtown Boys u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

U ostale vrhunce svakako treba ubrojati i nakon faux bisa izvedenu “Dancing in the Dark” Brucea Springsteena u kojoj je predstavljen nezamisliv punk potencijal Bossovoga hita popraćen onim momentom kada se gubi granica između benda koji svira među ljudima i publike koja skače po stageu.

Gigčina je obećana, gigčinu smo i dobili. A kad sljedeći put na plakatu vidite da neki od tri navedena benda nastupa u vašoj blizini, ne razmišljajte previše, već kupujte ulaznicu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X