Dramatična i nezaboravna tri dana s Esmom Redžepovom na OFF festivalu

Sjećanje na jedan od posljednjih nastupa Esme Redžepove, održanom 16. srpnja ove godine, na OFF jazz & blues festivalu u Šibeniku.

Esma Redžepova jutro nakon šibenskog koncerta

– …13… 14… 15… – brojali su u nevjerici organizatori ovogodišnjeg OFF festivala u Šibeniku ljude koji su izlazili iz kombija s makedonskom registracijom. A trebalo ih je biti samo 11. Točno onoliko koliko ih, uostalom, i stane u kombi. Esma Redžepova i njezin bend stigli su dan ranije s četiri osobe viška. Troškovi organizacije, ionako već astronomski, naglo su skočili, a još veći problem bio je gdje naći četiri dodatna slobodna kreveta u Šibeniku usred srpnja.

Ilija nas je umirivao, dogovor je bio da neki dijele krevet. Ilija je menadžer, predstavlja se kao Ilija Menadžer, a pravo mu prezime nikad i nismo saznali. Došao je dan prije svih ostalih kako bi ispitao teren, provjerio hotelsku sobu za Esmu, opipao puls publike na prvom danu OFF-a kada je nastupala Tamara Obrovac i s organizatorima dogovorio detalje.

– Majka i njezina asistentica su odustale od leta avionom, stižu zajedno s bendom u kombiju – bila je jedna od dobrih vijesti koju je donio. Dvije avionske karte manje. Esma je Majka, za sve njih. I za Iliju i za šofera kombija, a nekim članovima i doslovno – oni su jedni od tih 47 sinova koje je usvojila, odgojila i odškolovala. – Jutros nas je zauvijek napustila velika Majka – napisao je jučer Ilija na svojoj Facebook stranici.

Ilija Menadžer i Esma Redžepova na terasi šibenskog hotela

Humanitarka, UNICEF-ova ambasaborica, dva ili tri puta umalo Nobelovka, velika Majka, nije bila pretjerano raspoložena nakon cjelodnevnog putovanja iz Skoplja za Šibenik. – Zašto se nismo odvezli ispred hotela? Kad se poslužuje ručak? – bila je čangrizava Majka. Organizatorima je samo još to nedostajalo; da im glavna i najskuplja zvijezda festivala bude nezadovoljna, dok su istovremeno bura i kiša ozbiljno prijetili da se otkaže drugi dan OFF-a. A baš to se kasnije i dogodilo, čime se srušila teorija direktora festivala Voje Markovića da trećeg vikenda u srpnju u Šibeniku nikad nije pala kiša. Članovi Kriesa su, nakon devet sati putovanja i borbe s gužvama i burom po autoputu, došli u Šibenik praćeni kišom i vjetrom koji je kovitlao stolice na trgu ispred OŠ Fausta Vrančića. Uvjeti nemogući, večer otkazana.

Esma nije izlazila iz svog luksuznog hotela u centru grada. Ne zbog statusa zvijezde, već zbog onemoćalih nogu. Ručak su joj nosili u sobu, ispunjavali sve njezine brojne zahtjeve, bila je tretirana kao kraljica. Što je, uostalom, još od albuma „Queen of Gypsies“, i bila. Baš je zato i nemali šok bio kada su na messengere organizatora, usred večere s Kriesom, počele stizati fotografije iz birtije na rubu grada. Majka i Kraljica nastupila je na otvorenju pizzerije, koju navodno drži sin njezine prijateljice. Dan prije nastupa na OFF-u. Ispred novinara i probrane publike.

Ilija nije bio tamo. I dan danas se valjda kune da nije imao ništa s tim. Nitko u to tada nije htio povjerovati, pogotovo direktor festivala koji je, po kiši i buri, morao ishodati po šibenskoj rivi deset krugova kako bi pronašao razlog da ostane normalan. OFF festival, jubilarni deseti i najskuplji dosad, bio je pred potpunim raspadom.

Krizni stožer OFF-a i vođe puta makedonskog izaslanstva sjeli su ujutro na terasu ispred hotela da stave karte na stol. Službena verzija bila je ova: Esma i bend bili su pozvani na večeru u pizzeriju, nitko nije spominjao nastup. Na to su ih nagovorili kad su već došli. Ispričavaju se i obećavaju da će navečer na OFF-u rasturiti.

Esma na OFF festivalu

Organizatori su službenu verziju prihvatili, iako u nju nisu povjerovali ni sekunde. Uostalom, tko ide na večeru s instrumentima? No, Ilija je menadžer stare škole, prepredeni lisac koji uvijek zna reći pravu riječ i uvući se pod kožu. Ostao je, bez obzira na sve, u dragom sjećanju OFF-ovcima. Isprika je prihvaćena, jer dan nakon otkazane večeri festivala nije bilo smisla riskirati da se Esma i ostatak ekipe ljutito pokupe u kombi i odu. Ilija je tada bacio na stol još jedan adut iz rukava: – Slušajte, Esma i bend pristali su, ako padne kiša, ostati još jedan dan više, odsvirati koncert i odmah otići za Skoplje, kako organizacija ne bi imala dodatnih troškova oko smještaja i hrane.

Pošten kada treba biti. Lukav po potrebi. Jedan od rijetkih menadžera koji se mjesecima nakon OFF-a redovito javljao organizatorima, nudeći pomoć i raspitujući se kako idu pripreme za iduću godinu. Stara škola.

Esmin backstage bio je improviziran u samostanu sv. Frane. Tamo ju je dočekao fra Ivan Bradarić, gvardijan koji je, dvije godine ranije kada je preuzeo dužnost u samostanu, bio oduševljen kada je shvatio da mu se u dvorištu održava jazz festival. I sam skladatelj, autor dva mjuzikla, pristao je na sve što su organizatori OFF-a od njega tražili, uključujući i posudbu franjevačkog zavjetnog pojasa za potrebe plakata. Plan je bio da se Esma tri puta tijekom koncerta presvuče u samostanu, no od toga se ipak odustalo. Noge su bile toliko slabe da joj se tih pedesetak metara činilo beskrajnima. Esma Redžepova odjenula je svoju najsvečaniju haljinu i prvi put u svojoj karijeri izašla pred šibensku publiku.

Nakon financijske dubioze nastale dan ranije, zbog otkazivanja druge večeri festivala, Esma je spasila OFF. Kiša nije pala, a puno gledalište nije ostalo imuno na „Đelem, đelem“ i „Čaje šukarije“. Rasturili su, kako su i obećali.

Ulazak u kombi, burek, pa odlazak za Skoplje

Jutro kasnije, Ilija je imao još jedan posljednji zadatak – kupiti petnaest bureka prije odlaska na 16-satno putovanje u Skoplje. Esma je usput u antikvarijatu kupila sliku djevice Marije. – Uvijek kupim sliku kad sam prvi put u nekom gradu. Moja kuća je poput muzeja. Živim na brdu u središtu Skoplja, kuća se vidi sa svih strana. Turistički vodiči je uvijek pokazuju – pričala je Esma ovom novinaru dok je jela burek i čekala polazak. – Je li vam bio dobar koncert sinoć?

Bio je odličan. Esma Redžepova, Majka i Kraljica, umrla je jučer u Skoplju u 73. godini. S adrese OFF-a Iliji Menadžeru poslana je poruka sućuti. „Hvala vam. Ostat će nam svima u lijepim uspomenama. Bili ste divni domaćini, volio bih da se ponovo sretnemo. OFF je uvijek ON“, poslao je Ilija u inbox OFF-a. Teško ga je ne zavoljeti. Svemu unatoč.

Tekst objavljen u suradnji s portalom Tris.com.hr

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X