Dream Theater u Zagrebu – gotovo trosatno audio-vizualno iskustvo

Oko dvije tisuće fanova (po slobodnoj procjeni) okupilo se na prvom ovogodišnjem dvoranskom koncertnom gostovanju u Zagrebu. Prog metal veterani zasvirali su u dvorani Dražen Petrović, sedam godina od posljednjeg koncerta koji su tada održali u maloj dvorani Doma sportova.

Dream Theater u dvorani Dražen Petrović (Foto: Roberto Pavić)

Sudeći po posjećenosti te 2007. godine i u recesijskoj današnjici, ovaj bend kojeg su 1985. na sveučilištu Berkley osnovali John Petrucci, John Myung i Mike Portnoy i dalje ima postojanu bazu obožavatelja u Hrvatskoj. Na kraju krajeva i sam Dream Theater je svijet za sebe – bend koji je potpuno izvan svih trendova, ali i dalje ubjedljiv u svom perfekcionističkom mikrokozmosu. Jednako tako se drži i postulata: daj publici maksimum bez prevare. Tako je bilo sinoć u Zagrebu u dvorani Dražen Petrović (kao vjerojatno i na svakoj koncertnoj destinaciji) u gotovo trosatnom scenskom spektaklu za oči i uši heavy metal publike.

Video program koji se odvijao na širokom ‘cinemascope’ platnu bio je kroz lažne reklame i gegove također osmišljen i za petnaestminutnu pauzu kojom su Dream Theater floydovski razdijelili nastup na dva dijela. Ozvučenje je bilo najbolje od svih dosadašnjih koncerata koji su se sporadično organizirali u toj akustično nezahvalnoj kružnoj dvorani. Sve je bilo pomno iscenirano od uvodne „False Awakening Suite“ i projekcije na velikom zastoru koji je skrivao pozornicu i koja je osmišljena kao putovanje kroz diskografski opus benda, pa do završnice kroz „Illumination Theory“ to jest „Finally Free“.

Bila je to prava glazbena predstava, stoga ne čudi da je veliki dio publike sjedio na tribinama, kao što je parter bio izuzetno miran, što inače nije slučaj kad su heavy metal koncerti u pitanju. Ali za heavy metal pleme Dream Theater je pandan Pink Floydu, stoga je takva reakcija skoro pa uobičajena, iako je koliko se sjećam 2007. u Domu sportova bilo daleko više euforije.

Komentirati glazbu bilo bi uzaludno traženje dlake u jajetu, jer su Petrucci, Myung, LaBrie, Rudess i Mangini odavno izgradili superiorni muzičarski izvedbeni status, no o konceptu cijele predstave se može nešto reći. Dream Theater je ove sezone prilično stavio naglasak na društveno-političko okruženje. Prvi nedvojbeni temelj kretanja u tom smjeru društvene kritike predstavlja „The Enemy Inside“ u kojoj ratni PTSP iznutra rastura američku obitelj. Dok je bend svirao na video zidu se paralelo vrtio nešto modificirani spot za istu pjesmu. Na sličan način „The Shattered Fortress“ je kritizirao vladavinu novca, dok je lajtmotiv izbavljenja svako malo doziran kroz povratak prirodi – tj. napuštanju noću uvijek osvijetljenog (i zlokobnog) megapolisa. Dakle povratak davno zaboravljenim korijenima.

Glazbeno pak gledano Dream Theater je u sličnoj fazi, temeljeno na razgovoru koji sam uoči ovog koncerta vodio s bubnjarom Mikeom Manginijem, a to je povratak na početnu ideju – zaokruživanje putovanja dolaskom na izvorište o čemu u prilog ide i to što je posljednji studijski album nazvan po samom bendu. No ta priča ispričana u visokotehnološkim uvjetima ima i drugu stranu oštrice, a ta je: možda Dream Theater jest zatvorio jedno poglavlje, ali je otvorio novo u kojem je vizualni segment uzeo prilično značajan udio u cjelokupnoj koncertnoj slici. Obzirom na ustroj ljudskih čula u takvoj situaciji glazba paradoksalno lako može dospjeti u sekudaran položaj bez obzira o virtuoznosti i perfekcionizmu glazbenika na pozornici.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X