Drive-in koncerti procijenjeni kao najsigurnija opcija nastupa na otvorenom

Drive-in koncerte koje su prvi pokrenuli Danci tijekom perioda pandemije koronavirusa šire se Skandinavijom i sve više se razmatraju kao jedina sigurna opcija za koncertna zbivanja i u SAD-u.

Mads Langer na drive-in open air koncertu (Izvor: Mads Langer/Facebook)

Danski kantautor Mads Langer probio se obradom pjesme “You’re Not Alone” britanske grupe Olive, a ono po čemu će sigurno biti upamćen je da je održao prvi europski, time i svjetski, drive-in koncert usred pandemije COVID-19 virusa. O njegovom podvigu piše i Forbes magazin, primjer su počele slijediti i još neke skandinavske zemlje, a uskoro bi se slična praksa mogla preliti i na SAD.

Podsjećamo da se prošlog tjedna 500 obožavatelja glazbe iz Aarhusu u Danskoj uspjelo dovesti na improvizirano mjesto gdje je bila izgrađena pozornica od početka pandemije kako bi uživali u prvom od mnogih planiranih koncerata s novim formatom gledanja i slušanja. Obožavatelji su stigli na koncertne pozicije svojim automobilima (u kojima su i ostali) i namjestili svoj radio na točno određenu FM frekvenciju na kojoj se emitirao zvuk uživo koji se izvodio na pozornici ispred njih.

Kontingent od 500 ulaznica rasprodan je online u par minuta, kako su izvijestili organizatori, a publika je mogla vidjeti i što se točno događa na pozornici preko popularne Zoom platforme za video konferencije. Umjesto aplauza, fanovi su trubljenjem pozdravljali svaku izvedenu pjesmu.

“Poslana je pozitivna poruka s tim koncertom”, izjavio je lokalni šef policije Christian Friis komentirajući koncert održan tijekom ove velike društvene anomalije. “Sve je bilo pod kontrolom. Ljudi su se ponašali disciplinirano i svi auti su bili parkirani na svojim pozicijama u svega pola sata. Bilo je puno ljudi, ali su svi držali propisanu distancu jedni od drugih. Mi smo stalno patrolirali i podsjećali ih da drže distancu čak i kad su čekali u redu”, zaključio je Friis.

Danci nisu jedini koji pokušavaju održavati novi, privremeni, koncertni model. Koncertni promotori iz Litve upravo su pokrenuli seriju drive-in koncerata nazvanu “Drive In Live” u organizaciji agencija ShowArt i Palūknio Airfield. Koncerti se održavaju 30 kilometara od glavnog grada Vilniusa. Dozvoljeno je boravak svega dvije osobe u automobilu, osim ako nije riječ o obiteljima i također nikome nije dozvoljeno napustiti vozilo. Ideja se svidjela i nekim američkim promotorima koji najavljuju da će uskoro krenuti sa sličnim drive-in koncertni događajima.

Podsjećamo da su prijedloge za drive-in koncerte od nadležnih tijekom pandemije koronavirusa zatražili i hrvatski predstavnici event industrije.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X