Drugi dan 3. SuperUho Festivala u Primoštenu – Dvije bine ne čine festival

Jedna lasta ne čini proljeće, a dvije bine ne čine festival. Kroničan nedostatak popratnog sadržaja na SuperUho Festivalu u Primoštenu drugu večer postaje već ozbiljnim problemom. Zamorno je kad se aktivnosti na festivalu tri večeri zaredom svode na fizičku transponaciju u prostoru: “Hoćemo li sada ići sjesti negdje drugdje?”. Srećom kvalitetan glazbeni program spašava cjelokupnu sliku.

Mudhoney na 3. SuperUhu u Primoštenu (Foto: Tomislav Sporiš)

Drugu večer zaredom i ponuda pića postaje problemom. Postoji razlog zašto se na festivalima toči razvodnjena Žuja. Craft pive su preteške za višednevnu uzastopnu konzumaciju. Jedino što je doista izvrsno jest ponuda hrane koju nudi ekipa iz zagrebačkog restorana Šalša, njima sve pohvale.

Večer koja je nosila najmanji pritisak velikih imena, glazbeno se na taj način pokazala punom iznenađenja. Načelni headliner ovoga su puta bili Mudhoney, alt-rockeri iz Seatllea devedesetih, koji su na glavnu pozornicu stali u najranijem terminu, onom u 20:45, u kojem su dan ranije svirali Pipsi. Mudhoney su žestokim rockom publiku zagrijali za ono što će se pokazati središnjom atrakcijom večeri i samom glazbenom srži druge večeri primoštenskog Uha.

Tom Jenkinson, aka Squarepusher sa svojom live band inkarnacijom Shobaleader One uspio je ljude prvo zbuniti, a zatim i rasplesati fusion/crossover kombinacijom elektronike, funka, jazza i svega drugog zamislivog na glazbenoj trpezi. Maskirani obrazinama s led lampicama vizualno Shobaleader One ganja usporedbe s Daft Punk, no glazbeni dio priče je eklektičniji u svakom pogledu. Čisto matematički bubanj, bez jasne mjere, te basističke bravure koje šaraju od frenetike do sexy funka oduševili su okupljene koji uglavnom nisu bili prepremljeni za glazbenu fiestu tog tipa.

Naime, termin u kojem su nastupili prema programu trebao je pripasti slovenskom elektroničkom industrial noise duu It’s Everyone Else, čiji je nastup iz nekog nama nepoznatog razloga na posljednji slot. Odluka se pokazala dobrom, a Lucijan Prelog i Pika Golob nastupili su ispred same pozornice, čime je festival dobio na prijeko potrebnom prividu raznolikosti.

Među ugodnija iznenađenja druge večeri svakako treba ubrojiti i šibenske veterane Close Distance koji su se okupili čak dvadeset godina nakon službene obustave glazbenih radova. Nitko nije mogao znati što očekivati od benda koji toliko dugo nije svirao zajedno, ali njihov generički rock se pokazao ugodnom tampon zonom između nastupa Mudhoneya i Shobaleader One, a momcima svakako treba odati počast zbog odvažnosti i stava zadržanih nakon tolikih godina. Potpisnik ovom prigodom izražava i duboko žaljenje što nije prisustvovao nastupu Franz Kafka Ensemblea, za koji se priča da je također bio izvanredan.

Večeras SuperUho u Primoštenu zatvara vrata, a nastupit će i najatraktivnija imena lineupa, Mark Lanegan i Devendra Banhart.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X