Drugi dan AntiValentinova #4 – rock karneval Leta 3

Zagreb nema karneval, posebno ne onakav kakav je riječki. Zato Let 3 imaju karnevalskog duha na pretek, kao i za rock. Ujedno su i pokretači AntiValentinova koje je od njihove prvotne diverzije Dana zaljubljenih u metropoli u četiri izdanja naraslo u dvodnevni festival i zimsku verziju koncertnog masovnjaka po sistemu ‘tko je tko’, prevenstveno, na domaćoj rock sceni.

Let 3 na AntiValentinovu (Foto: Goran Berović)

Let 3 su i ove godine bili kraljevi tog karnevala koji su sinoć svirkom, emocijama i konceptom oduševili pun auditorij Boćarskog doma pred sobom. Jedino što im je unaprijed pokvarilo koncertni scenarij bila je spriječenost gostovanja Siniše Vuce, koji se zbog smrtnog slučaja u obitelji opravdano nije ukazao, no i pored toga je bilo dovoljno nadrealne šarolikosti koju samo taj bend može pomiriti, od gostovanja folklornog ženskog pjevačkog zbora, mariachi sastava El Combo, te Marine Perazić koja je bila ‘džoker u rukavu’ kad je trebalo otpjevati „Riječke pičke“.

Let 3 na AntiValentinovu (Foto: Goran Berović)

Sam bend unisono je bio odjeven u šareni lateks, a Mrle i Prlja su s perjanicama izgledali kao poglavice, tj. šamani, tog čudnog šarenog plemena koje je finalu AntiValentinova cijelu dvoranu uvukla u svoj ritual. A ritual je bio zgusnuto i bespoštedno nizanje dugogodišnjih koncertnih zgoditaka bez želje za predahom. Zapita se čovjek u takvim trenucima; od čega li su samo sazdani Mrle i Prlja? Takav angažman, u smislu; kao da ne postoji sutra, odavno ne isporučuju mnogi veterani rocka ni u svjetskim razmjerima, a ova petorka je sinoć ‘ubijala’. Prebrojavala ‘izgubljene’, od cijele dvorane napravila zbor raspjevane ‘djece u vremenu’, predvodila ih na izgubljeni ‘sedmi kontinet(io)’, ‘svršavala s vrha katerdrale’ i raspamećivala kad je i na šatrovačkom izvodila svoju verziju pjesme „Šuti moj dječače plavi“ Novih fosila.

Rock karneval ili karneval rocka – kako god uzeli, Let 3 je sinoć opet uklesao poglavlje svoje koncertne superiornosti. I na koncu, dao smisao luckastom besmislu ideje nečeg što je nazvano AntiValentinovo.

Kojoti na AntiValentinovu (Foto: Goran Berović)

Pri njih su na visini zadatka bili su zagrebački Kojoti, koji su se prije par godina, također u zimu, ali na festivalu Brijačnica, u istom tom Boćarskom domu uzdigli poput Feniksa i ponovno oživjeli na domaćoj sceni. Ovog puta su na toj istoj pozornici, i opet pred prepunim auditorijem, dokazali svrhovitost tog poteza. Udomaćili su se kao da nikad nisu ni napustili scenu. Ujedno, uvježbani i opušteni, čvrsto su prošarali svojim starim opusom i začinili ga nadolazećim novim pjesmama koje će 1. ožujka biti objavljene na novom studijskom albumu. Koncert su začinili i s, može se već reći, stalnim gostima, reperom Kandžijom i usnoharmonikašem Igorom Djekeom, a u konačnici možda je ovo bila i posljednja prilika za čuti uživo povratničku set listu, prije nego li novi album u fokus stavi neke druge pjesme.

Bad Copy na AntiValentinovu (Foto: Goran Berović)

U cijeloj toj ‘rokerskoj situaciji’ beogradski reperi Bad Copy su se činili kao nasumičan odabir. Nije ispred njih bila njihova reperska publika, iako su se trudili pridobiti je. No nekad je potreban i eksperiment na masovkama ovog tipa, ali se ipak ne može reći da su bili pandan Elementalu od prve večeri. Kao da su prije oni bili ‘turisti’ na AntiValentinovu, a ne riječki bend Turisti koji je otvorio drugi koncertni dan AntiValentinova.

Turisti na AntiValentinovu (Foto: Goran Berović)

Dva dana ispunjenog Boćarskog doma dokaz je da AntiValentinovo može mirno krenuti u svoju prvu malu jubilarku, tj. svoje peto izdanje, a nekako se čini da je i festival našao prostor po svojoj mjeri.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X