Dva velika njemačka festivala uklanjaju Panteru iz line-upa zbog Anselmovih rasističkih ispada iz prošlosti

Ponovno okupljen i reformiran bend u kojem su Phil Anselmo, Rex Brown, Zakk Wylde i Charlie Benante, trebao je nastupiti na ovogodišnjim Rock Am Ring i Rock Im Park, dvama simultanim festivalima koji će se održati između 2. i 4. lipnja u Nürburgringu i Nürnbergu.

Phil Anselmo (Foto: Wikipedia)

Organizatori objavili izjavu u kojoj kaže da je bend Pantera povučen iz line-upa nakon niza negodovanja njemačke javnosti.

“Grupa Pantera neće nastupiti na Rock Im Parku i Rock Am Ringu 2023. kao što je najavljeno”, stoji u službenom priopćenju festivala.

U izjavi je navedeno: “U posljednjih nekoliko tjedana imali smo mnogo intenzivnih razgovora s umjetnicima, našim partnerima i vama, obožavateljima festivala, nastavili smo se zajedno nositi s kritikama i odlučili maknuti bend s programa.”

Optužbe za rasizam datiraju iz 2016. kada je frontmen Phil Anselmo ponudio da napusti svoj bend Down nakon incidenta u kojem je snimljen kako nacistički salutira i viče “white power”. Anselmo je bio prisiljen ispričati se nakon što je snimljen kako pozdravlja na kraju svog nastupa na Dimebashu 2016., festivalu održanom u Hollywoodu u čast njegovom pokojnom kolegi iz benda Dimebagu Darrellu.

Anselmo je isprva odbacio svoje postupke kao “šalu” prije nego što je kasnije izdao izjavu koja je glasila: “Svaki građanin na cijelom ovom svijetu ima neotuđivo pravo živjeti s dostojanstvom i poštovanjem bez mržnje ili ugnjetavanja. I mislim ovo, sa svim svojim shrvanim, ali ipak krivim srcem. Opće je poznato da možemo odlučiti ili učiti iz svojih pogrešaka ili nastaviti putem bezosjećajnosti i destrukcije. U potpunosti sam odgovoran za pogreške koje sam napravio i mogu vam samo dati svoju riječ da ih više neću činiti, kroz djelovanje, a ne samo puke riječi. Moji kolege iz benda sada snose posljedice mog ponašanja, a ja se i njima sada javno ispričavam. Nikada u svom životu ne bih ih povukao sa sobom, a privatno sam im predložio da nastave dalje bez mene.”

Oni koji su kritizirali Anselmovo pojavljivanje na ovogodišnjim metal festivalima uključivali su i članove iz njemačkih političkih stranaka Zelenih i Zeleni protiv rasizma.

Kako javlja njemački Stern, članovi vijeća iz lokalne Zelene stranke pozvali su promotore festivala, Argo Konzerte GmbH, da otkažu bend. Dodatna kritika došla je zbog mjesta održavanja festivala – od kojih se jedan (Rock Am Ring) održava na mjestu gdje su Hitlerove pristaše u nacističkoj Njemačkoj održavale masovne skupove između 1933. i 1938. godine.

Reagirajući na odluku o uklanjanju Pantere, Réka Lörincz, glasnogovornica Zelenih, rekla je da je “nezamislivo” da Panteri bude dopušteno nastupiti na istom mjestu gdje su se održavali skupovi u Nürnbergu.

“Optimistični smo da je Pantera izoliran slučaj, ali će se na ovo gledati kao na presedan u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju,” rekla je Lörincz za Music Radar i dodala: “Nadamo se da će demokratske stranke i ovdje pokazati jedinstven i jasan stav kako bi se od samog početka spriječile antisemitske, rasističke i desničarsko-ekstremističke pojave svih vrsta.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X