Dvostruka koncertna večer 3. dana JAZZG-a u znaku lutnje i fussion jazz rocka

Treća Večer 9. Vip Zagreb Jazz Festivala nastavila je s koncepcijskom šarolikošću i to s dva cjelovečernja koncerta. Nastupili su lutnjist Joseph Tawadros i harmonikaš Jean-Louis Matinier da bi potom zagrmjeli David Gilmore & Art of Ascension Trio.

David Gilmore u ZKM-u (Foto: Zoran Stajčić)

Nekako u duhu druge večeri kad je nastupila Amira Medunjanin i njezin Amulette, prvi koncert treće večeri nosio je sa sobom orijentalni pristup već samim podatkom da je nastupio jedan od najcjenjenijih lutnjista današnjice Joseph Tawadros. Koliko jer Tawadros plijenio pažnju svojom virtuoznošću i brzinom trzanja žica, toliko je imao i osjećaja u izvedbi, tako da to nipošto nije bio suhoparna eskapada jednog virtuoza.

No Tawadrosov nastup imao je još jednu dimenziju, onu zabavljačku. Koliko je imao želju za sviranjem toliko je istu odlično tempirao prepričavanjem svojih dogodovština, komentarima i šalama na svoj, ali i na račun harmonikaša Jean-Louisa Matiniera koji mu se pridružio na pozornici nakon druge pjesme. Njegov humor bio je uistinu zarazan, salve smijeha u publici bile čak su popraćene i aplauzima. A Tawadros nije štedio ni Zagreb u kojem se zatekao po prvi put. Nije mogao prestati iskazivati čuđenje zašto svi hrle na aerodrom kako bi vidjeli veliki ruski avion, kao ni činjenicu da se po najvećem pljusku u noćnim satima blokira pola centra grada kako bi se održavao maraton. „Ostajem ovdje još tri dana, pa me uputite na neke znamenitosti, ili da počnem trčati po gradu kao i vi. Baš ste zdrava nacija.“, bila je samo jedna od upadica.

Joseph Tawadros – lutnjist i komičar (Foto: Zoran Stajčić)

Nizale su se dogodovštine iz hotela u Egiptu, upoznavanje Micka Jaggera i tome kako debljina pozitivno utječe na muški uspjeh kod žena. Dakle bio je to skoro pa stand up prošaran izvrsnom glazbom, a nipošto komorni nastup u kojem se samo nadmeću harmonika i lutnja. Glazbeno gledano Jean-Louis Matinier i Joseph Tawadros gotovo da su srasli zajedno, što je bilo osjetno u unisonim izvedbama za koje je teško reći jesu li u pitanju osmišljene i izvedene kao zahtjevne teme ili solo dionice. Nastup je završio s čak dva bisa.

Joseph Tawadros i Jean-Louis Matinier u ZKM-u (Foto: Zoran Stajčić)

No prava glazbena poslastica je tek slijedila. David Gilmore & Art of Ascension Trio u kojem su pored Gilmorea basist Matt Garrison i bubnjar Gene Lake privukli su obožavatelje gitarskog fusiona rocka i jazza. Nakon što je Pat Metheny Trio prije dvije godine oduševio na sedmom izdanju festivala u punom kinu SC-a, dobro je što je organizator osjetio tu vibru da festival treba više otvoriti vrata toj vrsti žičnog izričaja.

Gene Lake (Foto: Zoran Stajčić)

Art of Ascension Trio je grmio dvoranom ZKM-a, a iako su Gilmore i Garrison uživali u međusobnom unisonom hvatanju dobi, akcenata i tema, činilo se kako je centralna figura Art of Ascension Trija bubnjar Gene Lake. Može se reći da je pošteno ‘izudarao’ Pearlov set bubnjeva na pozornici, a svaki put kad je ušao u solo točku doslovce je ostavljao publiku bez daha. Ubojica bubnjeva – najkraće rečeno. Precizan i silovit, gotova da ni hladnu grimasu na licu nije promijenio cijeli koncert, valjda se nije ni oznojio nakon tog eksplozivnog niza udaranja po membranama i činelama.

No svi trojica su bili uživljeni. Možda je na početku Gilmore osjetio kako treba ukloniti neke barijere između publike najavljivanjem pjesama „Bee There Done That“ i „Free Radicals“, no nakon toga više nije prilazio mikrofonu, gotovo da ga nije ni primjećivao jer je glazba preuzela glavnu komunikaciju i to je bilo osjetno.

David Gilmore & Art of Ascension Trio u ZKM-u (Foto: Zoran Stajčić)

Što se tiče posjećenosti, nije nadmašena ona od prije dva dana kad je nastupila Amira Medunjanin, no obzirom da danas festival zatvara Rudresh Mahanthappa, jedan od najboljih jazz saksofonista današnjice, nije isključeno da će ZKM još jednom biti dupkom pun.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X